ΒΙΒΛΙΟ

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκη επανακυκλοφορεί

Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2016, 16:01 / Ανανεώθηκε 21 Ιανουαρίου 2016, 16:38
 Ο Μέγας Ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκη επανακυκλοφορεί
Facebook Twitter Whatsapp

Το πέμπτο και πιο γνωστό κεφάλαιο του μνημειώδους «Αδελφοί Καραμάζοφ» κυκλοφορεί στην  ιστορική μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Το πέμπτο και πιο γνωστό κεφάλαιο του μνημειώδους «Αδελφοί Καραμάζοφ» κυκλοφορεί στην  ιστορική μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Ο «Μέγας Ιεροεξεταστής», το πέμπτο κεφάλαιο του μνημειώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Αδελφοί Καραμάζοφ», επανακυκλοφορεί στην εξαιρετική μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Το συναρπαστικό κείμενο που μπήκε στο στόχαστρο όλων των μετέπειτα μεγάλων ευρωπαίων διανοητών μια και σε αυτό ο Ντοστογιέφσκη πραγματεύεται τα ουσιώδη ζητήματα της ελευθερίας της βούλησης και της πίστης, της ατελούς ανθρώπινης φύσης και της σωτηρίας, προλογίζει ο D. H. Lawrence («Γιοι και εραστές», «Ερωτευμένες γυναίκες», «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι»).

Για εκείνους που δεν είναι απολύτως εξοικειωμένοι με το έργο του Ντοστογέφσκη, αξίζει να επισημάνουμε ένα – δύο σημεία: Το πρώτο είναι πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο διαβάζεται και αυτόνομα –κυκλοφορεί και ξεχωριστά σε όλες τις γλώσσες- αφού η δομή του είναι τέτοια ώστε δεν απαιτεί την ανάγνωση των προηγούμενων κεφαλαίων για να γίνει κατανοητό.

Το δεύτερο αφορά στο περιεχόμενο. Ο Ντοστογιέφσκη σε αυτό το κεφάλαιο ξετυλίγει μια παραβολή. Ο Χριστός επιστρέφει στη Γη, στη Σεβίλλη, την εποχή  της Ιεράς Εξέτασης. Ο κόσμος τον αναγνωρίζει και τον λατρεύει όμως η εκκλησία τον καταδιώκει, τον φυλακίζει και τον καταδικάζει σε θάνατο στην πυρά. Στο κελί του τον επισκέπτεται ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο οποίος του εξηγεί ότι η εκκλησία πια δεν τον χρειάζεται και ότι αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο της.

Την παραβολή διηγείται ο ορθολογιστής Ιβάν, ο μεσαίος από τους αδελφούς Καραμάζοφ, στον Αλιόσα, τον πιο ιδεαλιστή από τα αδέλφια παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος του Ιεροεξεταστή. Το επιχείρημά του; Η ελευθερία είναι ένα φορτίο που μόνο ελάχιστοι μπορούν να σηκώσουν. Η τυφλή υποταγή –και όχι η αγάπη- αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για κοινωνική ειρήνη.

Το τρίτο αφορά στη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου. Καίρια, ακριβής όσο αυτό είναι εφικτό κατά τη μεταφορά ενός τόσο πολυεπίπεδου έργου από μία γλώσσα σε μια άλλη, αποτελεί από μόνη της έναν λόγο για να διαβάσετε αυτό το ούτως ή άλλως σημαντικότατο αυτό έργο της ευρωπαϊκής πεζογραφίας.

«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής», Φιόντορ Ντοστογιέφσκη, εκδόσεις Γκοβόστη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr