ΒΙΒΛΙΟ

Ο Νάνος Βαλαωρίτης στον Ιανό

Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2016, 20:01 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2016, 18:22
Ο Νάνος Βαλαωρίτης στον Ιανό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ποιητής θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα» τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στον φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων του κεντρικού βιβλιοπωλείου

Ο ποιητής θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα» τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στον φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων του κεντρικού βιβλιοπωλείου

Ο τελευταίος από τους εκφραστές του μεταπολεμικού ποιητικού μοντερνισμού στην Ελλάδα –ενδεχομένως και στην Ευρώπη-, ο Νάνος Βαλαωρίτης, παρουσιάζει το τελευταίο έργο του «Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα» με ποιήματα της περιόδου 2001-2015 το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Είναι αδύνατον να καθορίσουμε με ακρίβεια τι είναι ποίηση∙ γιατί η γραφή της μας ξεφεύγει. Ο Άγγλος ποιητής John Keats σ’ ένα γράμμα του έλεγε ότι ο ποιητής δεν υπάρχει. Είναι ένας χαμαιλέων που προσαρμόζεται σε όλα τα περιβάλλοντα και τα είδη της ποιητικής γραφής. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι ο ποιητής είναι όπως ψαράς που ρίχνει το δίχτυ του και πιάνει λέξεις, φράσεις, τις οποίες κατόπιν ανασκευάζει σε ποιήματα. Οι λέξεις αυτές μπορεί να είναι τρέχουσες ή σπάνιες αναλόγως τι θέλει να παρουσιάσει. Εκεί επεμβαίνει ο προσωπικός χαρακτήρας του γράφοντος που ονομάζουμε ύφος. Πάντως τα ποιήματα δεν είναι παθητικά αποκυήματα της φαντασίας, αλλά ένα σύνολο που ενεργεί κι αλλάζει την πραγματικότητα πλουτίζοντάς την με νέες προοπτικές. Όσο για την ερμηνεία της σημασίας του κάθε ποιήματος αυτό θα το κρίνει ο αναγνώστης ανάλογα με τις ευαισθησίες του.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. Ελισάβετ Αρσενίου, ο φιλόλογος Δ.Φ. - ποιητής Παναγιώτης Βούζης και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

«Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα» του Νάνου Βαλαωρίτη (εκδ.Ψυχογιός), Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 18:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr