current views are: 12

17 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση02:11

«Νόστος Ελληνικός» στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

Την παρουσίαση του νέου βιβλίου του ποιητή Τάσου Μακράτου τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος ανθρώπων από τον κόσμο της τέχνης

Δημοσίευση 02:11’

Την παρουσίαση του νέου βιβλίου του ποιητή Τάσου Μακράτου τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος ανθρώπων από τον κόσμο της τέχνης

Την παρουσίαση του νέου βιβλίου του ποιητή Τάσου Μακράτου τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος ανθρώπων από τον κόσμο της τέχνης

Την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ποιητή Τάσου Μακράτου Νόστος Ελληνικός (εκδ. Λιβάνη) στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Για το έργο μίλησαν ο ποιητής και κριτικός Κώστας Καρούσος και ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας. Αποσπάσματα από το έργο ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Γιάννης Σταματίου, Βάσια Βασιλείου, Μιλένα Παρθενίου και ο ίδιος ο ποιητής. Συνόδευσε στο πιάνο η Μανταλένα Αργυράκη και συντόνισε η ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου.

Στην εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος φίλων της Λογοτεχνίας, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Γεν. Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Όλγα Σαραντοπούλου, ο γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς, ο σκηνοθέτης και καθηγητής Πανεπιστημίου Τηλέμαχος Μουδατσάκης, οι σκηνοθέτες Δημήτρης Κoλλάτος και Πάνος Αγγελόπουλος, η τραγουδίστρια Γιώτα Βέη, οι ηθοποιοί Πάρις Κατσίβελος και Πωλίνα Γκιωνάκη, η ηθοποιός και δημοσιογράφος Ολύνα Ξενοπούλου, η διευθύντρια επικοινωνίας του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη Μαρία Κουκουβίνου, ο πρ. Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Παύλος Ναθαναήλ και ο επίτ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης Αριστοτέλης Λαδογιάννης, οι οποίοι έκαναν και χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νίνα Διακοβασίλη, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης Αναστασία Μαντούδη, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Φαλαγγά Ειρήνη Φαλαγγά, ο πρ. Πρόεδρος του Συνδέσμου για τον ΟΗΕ Παναγιώτης Καραφωτιάς, ο Αντιπρόεδρος Μορφωτικών Υποθέσεων της ΑΧΕΠΑ Αθηνών Θανάσης Σαραντόπουλος, ο πρ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Νίκος Ταβουλάρης, η Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ζαππείου Ελευθερία Τσάκαλου, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Παναγιώτης Κοντός, Λαυρέντης Δελλασούδας, Δημήτρης Νικορέτζος, Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού κ.ά.

Ο Νόστος Ελληνικός είναι μια ποιητική σύνθεση μεγάλη σε έκταση, με θεατρική δομή. Στο έργο του αυτό, ο καταξιωμένος δημιουργός εκφράζει ποιητικά τα συναισθήματα των Ελλήνων και Ελληνίδων μεταναστών και μεταναστριών, όσο βρίσκονται στις ξένες χώρες αφενός, και αφετέρου όταν μετά δεκαετίες ξενιτεμού ξαναγυρίζουν στην πατρική γη.

Τότε, η νοσταλγία καταλαγιάζει, αλλά ευθύς αμέσως γεννιέται έντονα το ερώτημα για την δικαίωση του μέχρι τότε βίου τους και την νοηματοδότησή του. Απάντηση αναλαμβάνει να δώσει ο Εστερημένος ο Μέγας και οι Συν Αυτώ, οι μεγάλοι του πνεύματος και της ζωής. Δικαίως, λοιπόν, το έργο έχει χαρακτηρισθεί ως «Υπαρξιακό Έπος».