ΒΙΒΛΙΟ

Ατατούρκ και Ναζί –Η άγνωστη ιστορία

Δημοσίευση 5 Μαΐου 2016, 15:21 / Ανανεώθηκε 5 Μαΐου 2016, 15:21
Ατατούρκ και Ναζί –Η άγνωστη ιστορία
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα βιβλίο του Stefan Ihrig για τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ κεμαλισμού και ναζισμού από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ένα βιβλίο του Stefan Ihrig για τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ κεμαλισμού και ναζισμού από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο τον ρόλο του Ατατούρκ ως προτύπου για τον Χίτλερ από έναν διακεκριμένο ιστορικό και μελετητή της τουρκικής ιστορίας και ιδεολογίας στον 20ο αιώνα κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το «Ατατούρκ και Ναζί: Δάσκαλος και μαθητές στην εφαρμογή του ολοκληρωτισμού» του  Stefan Ihrig  είναι η πρώτη ίσως συγκροτημένη προσπάθεια αποδόμησης της φιλοκεμαλικής «προκατάληψης», της άποψης που κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ότι ο κεμαλισμός ήταν ένα φιλελεύθερο, αντιιμπεριαλιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα που κυριάρχησε στη δυτική ιστορική θεωρία.

Όπως σημειώνει ο Βλάσης Αγτζίδης στον πρόλογο του βιβλίου:

«Ο ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε ο Κεμάλ Ατατούρκ ως ιδεολογικό πρότυπο και παράδειγμα για τους Ναζί έχει παραμείνει άγνωστος. Όλοι πιστεύουν ότι ο Χίτλερ εμπνεύστηκε την ολοκληρωτική ιδεολογία και στρατηγική του από τον Μουσολίνι, όμως ο αρχηγός των Ναζί παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία ήδη από το 1919. Και ο λόγος ήταν ο μεγάλος θαυμασμός που ένιωθε για τις προσπάθειες του Ατατούρκ να δημιουργήσει ένα νέο τουρκικό κράτος μέσα από τις στάχτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο, που βάσισε το δικό του (αποτυχημένο) πραξικόπημα του Μονάχου το 1923 στην επανάσταση του Ατατούρκ στην Άγκυρα».

«Ατατούρκ και Ναζί: Δάσκαλος και μαθητές στην εφαρμογή του ολοκληρωτισμού», Stefan Ihrig, Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Περισσότερα για τον συγγραφέα στο προσωπικό του website www.stefanihrig.com

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr