ΒΙΒΛΙΟ

Μια νέα σειρά βιβλίων για την Επανάσταση του ’21 από τον Ερμή

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2016, 14:57 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2016, 14:57
Μια νέα σειρά βιβλίων για την Επανάσταση του ’21 από τον Ερμή
Facebook Twitter Whatsapp

Μια επαναστατική εκδοτική κίνηση από έναν ιστορικό οίκο, που το 2019 θα συμπληρώσει μισόν αιώνα εκδοτικής δραστηριότητας

Μια επαναστατική εκδοτική κίνηση από έναν ιστορικό οίκο, που το 2019 θα συμπληρώσει μισόν αιώνα εκδοτικής δραστηριότητας

Ο Ερμής, ο εκδοτικός οίκος που εδώ και σαράντα πέντε χρόνια υπηρετεί το καλό ελληνικό βιβλίο (Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη), ετοιμάζει το επόμενο σημαντικό βήμα του. Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών προετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια μια σειρά βιβλίων για την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα με συνδρομή σημαντικών επιστημόνων από τον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών.

Η σειρά με τίτλο «Νέα Βιβλιοθήκη του Αγώνα» (ΝΕΒΑ) θα αποτελείται από τυποποιημένες συνθετικές μονογραφίες, 180-200 σελίδων, με Χρονολόγιο, Σημειώσεις, Βιβλιογραφία, Εικονογράφηση, Κρίσεις και Ευρετήριο που θα διευθύνεται από το Θεόδωρο Ν. Σωτηρόπουλο. Την έκδοση θα συντονίσουν η Διευθύντρια Ερευνών  του ΕΙΕ Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου και ο Διευθυντής  Ερευνών Δημήτριος Δημητρόπουλος.

Μερικοί από τους τόμους που θα κυκλοφορήσουν:

  • Η καθημερινή ζωή στα χρόνια της Επανάστασης
  • Η εικονογραφία του 1821
  • Το 1821 στη λογοτεχνία
  • Πρόσληψη - υποδοχή - καθιέρωση του 1821
  • Η εξωτερική απήχηση του 1821
  • Το 1821 στις οθωμανικές πηγές και στην τουρκική ιστοριογραφία
  • Πληθυσμιακές μετακινήσεις στα χρόνια του Αγώνα

Στόχος της νέας εκδοτικής σειράς είναι να προσφέρει μια συλλογική, σφαιρική και κυρίως νέα θεώρηση και κατανόηση μιας κομβικής περιόδου της ιστορίας μας. Κι αυτό διότι η επιστημονική έρευνα για το 1821 έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς το ενδιαφέρον των μελετητών έχει στραφεί σε άλλες πιο πρόσφατες περιόδους της ιστορίας μας. Όμως το '21, πέραν από μήτρα του νέου ελληνικού κράτους, περιέχει τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες που μας χαρακτηρίζουν ως λαό από τότε. Γι' αυτό και θα παραμείνει εσαεί βασική πηγή της αυτογνωσίας μας.