current views are: 10

24 Μαΐου 2016
Δημοσίευση20:20

Η κοινή προέλευση λογικής και τρέλας

Ένα βιβλίο για την ψυχανάλυση και τη σχιζοφρένεια από τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Ιωάννη Βαρτζόπουλο

Δημοσίευση 20:20’

Ένα βιβλίο για την ψυχανάλυση και τη σχιζοφρένεια από τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Ιωάννη Βαρτζόπουλο

Ένα βιβλίο για την ψυχανάλυση και τη σχιζοφρένεια από τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Ιωάννη Βαρτζόπουλο

Το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις έχουν μόνο παρόν, δεν έχουν ούτε παρελθόν ούτε μέλλον. Οι άνθρωποι που είχαν την εμπειρία της ψύχωσης και κάποια στιγμή ελευθερώνεται ένα μέρος των βιωμάτων τους απ’ αυτήν, δεν είναι σε θέση, σε αντίθεση με τη νεύρωση, να ανα­γνωρίσουν την περίοδο εκείνη ως ένα οργανικό στοιχείο της προσωπι­κότητάς τους και της ζωής τους. Όταν βρίσκονται εντός αυτής, τους δεσμεύει πλήρως· όταν είναι εκτός αυτής, δεν την αναγνωρίζουν, ενώ συγχρόνως δεν μπορούν και να την ξεχάσουν. Ξέρουν πως είναι παρελ­θόν τους χωρίς όμως να τη βιώνουν έτσι, αλλά ούτε μπορούν να τη φανταστούν ως μέλλον τους.

Αυτό που είναι ασύμβατο μ’ εμάς, ίσως είναι ζωτικό γι’ αυτούς, το δικό τους σημείο αναφοράς και αφετηρίας. Και τελικά, η έσχατη υπόθεση, ότι αυτό είναι ασύμβατο μ’ εμάς διότι η φυσική και αυτονόητη αυτογνω­σία μας προκύπτει από την πλήρη αναστροφή αυτού που δεν φαντα­ζόμαστε ότι υπήρχε στη βάση της ψυχονοητικής μας συγκρότησης: το βίωμα χωρίς παρελθόν και μέλλον, ο χρόνος που δεν συγκροτείται και ο συμβατικός χαρακτήρας της λογικής. Είναι μια εσχατολογική προσέγ­γιση της σχιζοφρένειας, γνωρίζοντας ότι το έσχατο δεν προσδιορίζεται, και η παραδοξότητα αυτή μας δίνει την αίσθηση ότι προσεγγίζουμε τη σχιζοφρένεια στο μέγιστο βαθμό που μπορεί ο άνθρωπος.

Ο Ιωάννης Βαρτζόπουλος είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, Διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Σωτηρία και Λέκτωρ Ψυχιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκδίδει το ψυχανα­λυτικό περιοδικό Οιδίπους και επί τρία χρόνια ήταν εκδότης του Greek Annual του International Journal of Psychoanalysis. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πάντειο και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς και στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Η κοινή προέλευση λογικής και τρέλας – Ψυχανάλυση και σχιζοφρένεια, Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Εκδόσεις Ποταμός