ΒΙΒΛΙΟ

«Μια πιθανή ζωή» από τον Sebastian Faulks

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2016, 20:01 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2016, 12:45
«Μια πιθανή ζωή» από τον Sebastian Faulks
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς, ο δημιουργός της «Γαλλικής Τριλογίας», σε μια μοναδική άσκηση λογοτεχνικής ευφυΐας. Από της εκδόσεις Λιβάνη.

Ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς, ο δημιουργός της «Γαλλικής Τριλογίας», σε μια μοναδική άσκηση λογοτεχνικής ευφυΐας. Από της εκδόσεις Λιβάνη.

Για τον Σεμπάστιαν Φολκς οι αναφορές στον ελληνικό Τύπο είναι εξαιρετικά αραιές. Ο πολύ σημαντικός αυτός βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, πασίγνωστος αλλού, ανακαλύφθηκε στη χώρα μας χάρη στο βιβλίο του «Devil may care» («Χορεύοντας με τον Διάβολο», εκδ. Ωκεανίδα), μια περιπέτεια με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ που συνέγραψε κατ’ ανάθεση των κληρονόμων του Ίαν Φλέμινγκ  για την επέτειο της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του δημιουργού του πολυμήχανου πράκτορα.

Όμως, όταν δεν ενδύεται τον μανδύα του Φλέμινγκ –ή του P.G. Wodehous παλιότερα- ο Φολκς είναι ένας εξαιρετικός μυθοπλάστης, με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη.  Βαθιά ανθρωπιστής, με διακριτικό χιούμορ, σκαρώνει τις ιστορίες του αντλώντας υλικά από το παρελθόν –το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως-, όχι για να παραδώσει μαθήματα ιστορίας, αλλά για να φωτίσει την ανθρώπινη φύση και κατάσταση κάτω από συνθήκες πίεσης. Πίστη, προδοσία, προσωπική ευθύνη, αγάπη,  είναι μερικά από τα θέματα που επανέρχονται στα έργα του.

Στο «Μια πιθανή ζωή» που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Λιβάνη, ο συγγραφέας διηγείται πέντε ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες που, αν και τοποθετούνται σε διαφορετικό πλαίσιο, έχουν κοινά σημεία. Από τη βικτοριανή Αγγλία, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας και από τη δεκαετία του ’60 στο σήμερα, οι ήρωες του αποδεικνύουν έμπρακτα πως τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένοι, η μνήμη, η επιθυμία, ο, φόβος, η απληστία, η ευχαρίστηση, είναι πάντα τα ίδια.Και αυτό με τρόπο απόλυτα πειστικό και καθηλωτικό.

Από τα βιβλία που θα μας συνοδέψουν αυτό το καλοκαίρι.

«Μια πιθανή ζωή», Sebastian Faulks, εκδόσεις Λιβάνη.