current views are: 16

14 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση21:23

Ο Αντρές Νέουμαν στην Ελλάδα για τον «Ταξιδιώτη του αιώνα»

Ο σημαντικός αργεντίνος συγγραφέας θα βρεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 8ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ για να παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του από τις εκδόσεις Opera.

Δημοσίευση 21:23’

Ο σημαντικός αργεντίνος συγγραφέας θα βρεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 8ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ για να παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του από τις εκδόσεις Opera.

Ο σημαντικός αργεντίνος συγγραφέας θα βρεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 8ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ για να παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του από τις εκδόσεις Opera.

Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο, ο μεγάλος χιλιανός συγγραφέας του «2666» (εκδ. Άγρα), έγραψε γι’ αυτόν: «Η λογοτεχνία του 21ου αιώνα θα ανήκει στον Νέουμαν και σε μερικούς ομόαιμους αδελφούς του». Kαι ο φειδωλός στου επαίνους Richard Gwyn, ειδικός σε θέματα λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, σημείωσε στον Independent για το νέο βιβλίο του «Ο ταξιδιώτης του αιώνα»: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το μυθιστόρημα κατέχει δικαιωματικά μια θέση στον ήλιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ως ένα έργο αληθινής ομορφιάς και σπινθηροβόλου ευφυΐας από έναν πληθωρικά ταλαντούχο συγγραφέα».

Τι εννοούσαν; Καταρχήν πως τα έργα του Νέουμαν δεν υπακούουν σε κανένα σύγχρονο συρμό –αν θυμίζουν κάτι, είναι τα μυθιστορήματα ιδεών του 19ου και 20ου αιώνα όπως εκείνα του Τόμας Μαν. Γραμμένα με εξαιρετική φροντίδα, διακρίνονται για την ηθική διεισδυτικότητα και τον μεγαλόπνοο σχεδιασμό τους.

Ο «Ταξιδιώτης του αιώνα» ειδικότερα είναι μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της ευρωπαϊκής ιστορίας με βασικά εργαλεία την ανάλυση και την ενσυναίσθηση. Ο Αντρές Νέουμαν χρησιμοποιεί την ήττα του Ναπολέοντα και την αποσύνθεση των επαναστατικών οραμάτων του 19ου προκειμένου να ανακινήσει ζητήματα και διαμάχες του 21ου αιώνα, όπως ο μερκαντιλισμός, ο ρόλος του κράτους, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της γυναίκας ή ο ορισμός μιας νέας κοινωνικής αντίληψης σχετικά με την ελευθερία.

«Μετά από άλλον έναν περίπατο πάνω στον παγετό, ο Χανς είχε την παράλογη εντύπωση ότι το σχεδιάγραμμα της πόλης άλλαζε όταν όλοι κοιμόνταν. Πώς ήταν δυνατόν να χάνεται τόσο εύκολα; Δεν μπορούσε να το εξηγήσει: η ταβέρνα στην οποία είχε γευματίσει την προηγουμένη, βρισκόταν στην απέναντι γωνία. Το σιδηρουργείο που έπρεπε να το βρει στρίβοντας στη γωνία δεξιά, τον ξάφνιασε με τους κρότους του που του ’ρχονταν απ’ τ’ αριστερά. Μια κατηφόρα που είχε πάρει, τώρα ανηφόριζε απότομα. Μια στοά που θυμόταν ότι την είχε περάσει κι ότι έβγαζε σε μια λεωφόρο, τώρα ήταν αδιέξοδο. Νιώθοντας το ταξιδιωτικό του κύρος να κλονίζεται, ο Χανς έκλεισε μια θέση στην επόμενη άμαξα για το Ντεσάου, κι έπειτα αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την ταυτοποίηση των δρόμων στους οποίους περιδιάβαζε.» (σελ. 25)

«Κάποιες νύχτες, εδώ και λίγο καιρό, χωμένος στα δρομάκια γύρω απ’ την πλατεία, μακριά απ’ τα βλέμματα, ένα με το σκοτάδι και τους τοίχους, κάποιος καραδοκεί. Πότε στη μικρή οδό Ερίου, πότε στη στενή οδό Προσευχής ή στο βάθος της οδού Κυρίου, βαριανασαίνοντας, φορώντας μακρύ πανωφόρι και μαύρο πλατύγυρο  καπέλο, με τα γαντοφορεμένα χέρια χωμένα στις τσέπες ως τους αγκώνες, μ’ ένα μαχαίρι, μια μάσκα κι ένα σκοινί ανάμεσα στα δάχτυλα, κάποιος παραφυλάει κάθε βήμα, τον παραμικρό θόρυβο…» (σελ. 104)

Ο Αντρές Νέουμαν θα βρεθεί στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του στο πλαίσιο του 8ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις – ΛΕΑ». Οι φίλοι του έργου του θα μπορέσουν να τον συναντήσουν τις παρακάτω ημερομηνίες:

Τετάρτη 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, ώρα 19:30 στο βιβλιοπωλείο Public, Τσιμισκή 24
Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο ακαδημαϊκός και μεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Πέμπτη 23 Ιουνίου στην Αθήνα, ώρα 20:30 στο Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23
Τον συγγραφέα θα παρουσιάσουν ο μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο ακαδημαϊκός και μεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαΐνης.

Τρίτη 21 Ιουνίου στην Αθήνα, ώρα 20:00 στην Τεχνόπολη
Ο συγγραφέας θα πάρει μέρος σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Πατρίδα μου η γλώσσα μου» με τον Αντρές Νέουμαν, τον Χόρχε Φ. Ερνάντες και τον Τάκη Θεοδωρόπουλο. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Πέμπτη 23 Ιουνίου στην Αθήνα, ώρα 20:00  στο Ινστιτούτο Θερβάντες
Θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Ο Αντρές Νέουμαν στον καθρέφτη του Θερβάντες». Θα συντονίσει ο Βίκτορ Αντρέσκο

Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Αθήνα, ώρα 21:30 στο Polis Art Cafe
Ο συγγραφέας θα συμμετάσχει σε ποιητική βραδιά με τους: Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Κάρμεν Καμάτσο, Δήμητρα Χριστοδούλου, Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε, Αντρές Νέουμαν
Μουσική επένδυση: Μάρτα Μορελεόν και Ρομάν Γκόμες
Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας και ο Δημήτρης Αγγελής

«Ο ταξιδιώτης του αιώνα» του Αντρές Νέουμαν κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Opera. Προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα που κυκλοφορούν από τις  Εκδόσεις Opera είναι τα «Κατά μόνας» (2012) και «Βαρβαρισμοί» (2014).