ΒΙΒΛΙΟ

Ο βιογράφος… έμαθε πολλά

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2016, 19:01 / Ανανεώθηκε 15 Ιουνίου 2016, 18:57
Ο βιογράφος…  έμαθε πολλά
Facebook Twitter Whatsapp

Όταν ένας άνεργος δημοσιογράφος αναλαμβάνει να συγγράψει επ’ αμοιβή την ιστορία μιας οικογένειας γνωστών κλωστοϋφαντουργών, δεν γνωρίζει τι τον περιμένει

Όταν ένας άνεργος δημοσιογράφος αναλαμβάνει να συγγράψει επ’ αμοιβή την ιστορία μιας οικογένειας γνωστών κλωστοϋφαντουργών, δεν γνωρίζει τι τον περιμένει

Ο ήρωας του δεύτερου βιβλίου της Ελεάννας Βλαστού (το πρώτο είναι οι «Εξαφανίσεις») είναι ένας άνεργος δημοσιογράφος που αναζητεί επαγγελματική διέξοδο στη συγγραφή «επίσημων» βιογραφιών για διάφορους επιφανείς. Ανάμεσα στους πελάτες του Θωμά Καμπέρη –αυτό είναι το όνομα του- βρίσκεται και γνωστός βιομήχανος, κληρονόμος μεγάλης κλωστοϋφαντουργικής οικογενείας, ένας άνθρωπος με εντυπωσιακές διασυνδέσεις και κανένα δισταγμό.

Η συνάντηση του δημοσιογράφου με τον βιομήχανο θα συμβεί στην Κέρκυρα, στο μεγαλοπρεπές αρχοντικό της οικογένειας, στο οποίο βρίσκονται επίσης η καθωσπρέπει σύζυγός του, ο γιος, τα ανίψια και η γιαγιά. Ο βιογράφος θα ακούσει με υπομονή τις κοινοτοπίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των μελών της οικογένειας –άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν αυτή τη δουλειά πως τίποτε το αυθεντικό, το ειλικρινές και το πρωτότυπο δεν βρίσκει τον δρόμο του προς τις σελίδες παρόμοιων βιβλίων. Η αλαζονεία και η αυταρέσκεια του προέδρου της εταιρείας και αρχηγού της οικογένειας δεν θα τον εντυπωσιάσει, όπως δεν θα τον εντυπωσιάσει και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο σκοτεινό παρελθόν του πατριάρχη της φαμίλιας τα χρόνια της Κατοχής.

Ίσως γι’ αυτό η τροπή που θα πάρει η συζήτηση θα τον βρει ανυποψίαστο…

Η Ελεάννα Βλαστού ανιχνεύει με χιούμορ και κριτικό πνεύμα τις δυνάμεις που κυριάρχησαν στην ελληνική κοινωνία τη μεταπολεμική και τη μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία, τον κυνισμό, τις συναλλαγές, τα υπόγεια ρεύματα που διαμόρφωσαν το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας.

«Ο βιογράφος», Ελεάννα Βλαστού, εκδόσεις Πόλις