ΒΙΒΛΙΟ

Ένα υπέροχο «Αστείο κορίτσι»

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2016, 23:01 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2016, 16:04
Ένα υπέροχο «Αστείο κορίτσι»
Facebook Twitter Whatsapp

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Νίκ Χόρνμπυ κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Νίκ Χόρνμπυ κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη

Λίγοι συγγραφείς σήμερα καταφέρνουν να παντρέψουν τη συγκίνηση, την ελαφρότητα, την κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης και το χιούμορ με τη δεξιοτεχνία του Χόρνμπυ. Ο δημιουργός των «High Fidelity», «Για ένα αγόρι», «Πώς να είσαι καλός», «Η κάθοδος των τεσσάρων» και πολλών άλλων αποδείχθηκε άριστος γνώσης και «συμπαθητικός» κριτής των σύγχρονών του, των παθών τους και των θριάμβων τους.

Το τελευταίο μυθιστόρημά του που κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2014 είναι μια ακόμα κατάδυση στα θολά νερά της ποπ κουλτούρας και της βιομηχανίας του θεάματος.  

Η Μπάρμπαρα Πάρκερ είναι η Μις Μπλάκπουλ 1964, αλλά δε θέλει να γίνει βασίλισσα της ομορφιάς. Θέλει να κάνει τον κόσμο να γελάει, όπως το ίνδαλμά της, η Λούσυ Μπολ. Έτσι αφήνει το επαρχιακό Μπλάκπουλ και την οικογένειά της για το Λονδίνο, όπου βρίσκει δουλειά στο τμήμα καλλυντικών ενός πολυκαταστήματος στο Κένσινγκτον, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει τρόπο να την προσέξουν. Μια τυχαία συνάντηση μ’ έναν ατζέντη θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει το όνομά της και να πάει σε μια οντισιόν για μια καινούρια κωμική σειρά του BBC. Η ώρα της Σόφι Στρόου έχει φτάσει. Το «Αστείο κορίτσι» είναι η ιστορία μιας τηλεοπτικής εκπομπής και των συντελεστών της: των σεναριογράφων Τόνυ και Μπιλ, που είναι φίλοι από τον στρατό και μανιώδεις θαυμαστές της κωμωδίας, του παραγωγού Ντέννις, ο οποίος είναι ένας άνδρας έξυπνος και ήρεμος, σπουδασμένος στην Οξφόρδη, αφοσιωμένος στην ομάδα του γενικά και στη Σόφι ειδικότερα, και του Κλάιβ, του όμορφου συμπρωταγωνιστή της Σόφι, ο οποίος νιώθει προορισμένος για καλύτερα πράγματα. Καθώς προχωράει η δεκαετία του ’60 και το βρετανικό τηλεοπτικό κοινό ερωτεύεται το σίριαλ της Σόφι, οι χαρές της ομαδικής δουλειάς αρχίζουν να φθίνουν: τίποτα δε μένει για πάντα καλό και τα μπερδέματα της αληθινής ζωής βρίσκουν πάντοτε τρόπο να παρεισφρήσουν…

Η μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου είναι ένας επιπλέον λόγος για να αποκτήσετε αυτό το βιβλίο.

«Αστείο κορίτσι», Νικ Χόρνμπυ, εκδόσεις Πατάκη.