current views are: 205

18 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση17:49

Η Κωνσταντινούπολη εμπνέει: Τα 12 καλύτερα βιβλία

Έρωτας, πάθη, νοσταλγία και δολοπλοκίες σε 12 βιβλία με φόντο τον Βόσπορο

Δημοσίευση 17:49’

Έρωτας, πάθη, νοσταλγία και δολοπλοκίες σε 12 βιβλία με φόντο τον Βόσπορο

Έρωτας, πάθη, νοσταλγία και δολοπλοκίες σε 12 βιβλία με φόντο τον Βόσπορο

Δεν είναι όλα καινούργια –ορισμένα κυκλοφόρησαν τον προηγούμενο αιώνα. Όμως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η λάμψη τους συναγωνίζεται τη λάμψη της πόλης που τα ενέπνευσε.

  1. «Η σφραγίδα του σουλτάνου» της Jenny White από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το πρώτο μυθιστόρημα της κοινωνικής ανθρωπολόγου είναι ένα θρίλερ με φόντο την βασιλεύουσα του 19ου αιώνα. Το άψυχο σώμα μιας νεαρής αγγλίδας γκουβερνάντας ξεβράζεται από τα ρεύματα στην ακτή του Μεσάχωρου και ο δικαστής που αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση βρίσκεται μπροστά σε ένα άλυτο μυστήριο.
  2. «Δυο βεντάλιες από τον Γαλατά» του Μίλοραντ Πάβιτς από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μια πολύτιμη συλλογή διηγημάτων από τον πιο σημαντικό σέρβο συγγραφέα του προηγούμενων δεκαετιών, μια πολύχρωμη τοιχογραφία ενός κόσμου που εκτείνεται από τις όχθες του Ευφράτη ως τις παραδουνάβιες χώρες.
  3. «Η δολοφονία του Σουλτάνου» του Αχμέτ Ουμίτ από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο πιο δημοφιλής αστυνομικός συγγραφέας της γείτονος χώρας πλέκει μια ιστορία έρωτα και εγκλήματος που τα πλοκάμια της φτάνουν ως την εποχή του Μωάμεθ του Πορθητή.
  4. «Τι πάθος ατελείωτο –και άλλες ιστορίες» του Θωμά Κοροβίνη από τις εκδόσεις Άγρα. Μια συλλογή διηγημάτων που εκτυλίσσονται σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη από έναν συγγραφέα με ιδιαίτερη ματιά και έντονα ιδιωματική γραφή.
  5. «Αντίο Κωνσταντινούπολη» της Αϊσέ Κουλίν από τις εκδόσεις Πατάκη. Ένα μυθιστόρημα-ποταμός, μια οικογενειακή σάγκα που περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη γέννηση του σύγχρονου εθνικού τουρκικού κράτους από μια κοσμοπολίτισσα δημοσιογράφο, σεναριογράφο και λογοτέχνη.
  6. «Αγαπημένη μου Ισταμπούλ» του Νεντίμ Γκιουρσέλ από τις εκδόσεις Εξάντας. Ένα πολύχρωμο οδοιπορικό στην μητρόπολη του Βοσπόρου, δοσμένο με μοναδική ευαισθησία, από έναν σημαντικό συγγραφέα που ζει εδώ και δεκαετίες ως εμιγκρές στο Παρίσι.
  7. «Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων» του Γιάννη Ξανθούλη από τις εκδόσεις Διόπτρα. Αναθεωρημένο και συμπληρωμένο το 2013 το βιβλίο-φόρος τιμής στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα αισθηματικό οδοιπορικό σε μια πόλη ανίκητα γοητευτική και περίπλοκη μέσα από το διεισδυτικό βλέμμα του Γιάννη Ξανθούλη.
  8. «Ο Χατζή Μανουήλ» του Θράσου Καστανάκη από τις εκδόσεις της Εστίας. Το κορυφαίο έργο του Καστανάκη περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο σώμα της τουρκικής κοινωνίας στο διάστημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από την προσωπική περιπέτεια ενός ανθρώπου απολύτως αδίστακτου που σπέρνει γύρω του την καταστροφή.
  9. «Το μουσείο της αθωότητας» του Ορχάν Παμούκ από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Δεν είναι το καλύτερο από τα έργα του συγγραφέα, είναι όμως το πιο ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό έργο για την Κωνσταντινούπολη σήμερα.
  10. «Της νεκρής πριγκίπισσας» της Κενιζέ Μουράτ από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Το αυτοκρατορικό DNA της πόλης βρίσκεται στον πυρήνα και αυτού του μυθιστορήματος που αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός όταν κυκλοφόρησε στην Τουρκία. Η συγγραφέα, κόρη της «νεκρής πριγκίπισσας» είναι απόφοιτος της Σορβόννης και ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής.
  11. «Η πόλη όπου γεννήθηκα» του Mario Vitti από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Μια περιήγηση στην Κωνσταντινούπολη των παιδικών χρόνων του διάσημου ελληνιστή συγγραφέα.
  12. «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου από τις εκδόσεις της Εστίας. Χωρίς σχόλιο.