ΒΙΒΛΙΟ

Για τον Γιώργο Σεβαστίκογλου

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2016, 16:59 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2016, 16:59
Για τον Γιώργο Σεβαστίκογλου
Facebook Twitter Whatsapp

Μια νέα βιογραφία για τον σπουδαίο θεατράνθρωπο που έζησε μια «ζωή σαν μυθιστόρημα» και άφησε πίσω του τεράστιο έργο και μαθητές που έλαμψαν στη σκηνή από την Κωνσταντίνα Ζηροπούλου

Μια νέα βιογραφία για τον σπουδαίο θεατράνθρωπο που έζησε μια «ζωή σαν μυθιστόρημα» και άφησε πίσω του τεράστιο έργο και μαθητές που έλαμψαν στη σκηνή από την Κωνσταντίνα Ζηροπούλου

Η ζωή του Γιώργου Σεβαστίκογλου είναι ένα πραγματικό οδοιπορικό στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη στην συνοικία του Μουχλίου στο Φανάρι το 1913 βρέθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα το 1924, θύμα και αυτός της συνθήκης της Λωζάννης που κατέστησε την ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης δύσκολη έως αβίωτη. Ήταν η πρώτη γεύση προσφυγιάς που πήρε ο συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης, δάσκαλος και πολίτης του κόσμου, μια «γεύση» που έμελλε να ξαναδοκιμάσει άλλες δύο φορές στη ζωή του: Το 1949, όταν πήρε τον δρόμο για την μακρινή Τασκένδη και στη συνέχεια τη Μόσχα, και το 1967 για το Παρίσι.

Όμως, όσο βαριά και αν ήταν η σκιά της ήττας και την αναγκαστικής εξορίας, όσο και αν τον πλάκωνε ο μακροχρόνιος αποχωρισμός από την αγαπημένη του Άλκη Ζέη, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, όπου και αν βρέθηκε, άφησε το στίγμα του. Γράφοντας, μεταφράζοντας –στα ελληνικά και από τα ελληνικά-, σκηνοθετώντας, επιδεικνύοντας ακαταπόνητη θέληση και δημιουργικότητα, αφομοιώνοντας με ζήλο ό,τι νέο και σπουδαίο, μεταδίδοντας το πάθος του για το θέατρο και το σινεμά. Ακόμα και το περίφημο Θέατρο Βαχτάνγκοφ του άνοιξε τις πόρτες του και τον δέχτηκε ως μόνιμο συνεργάτη του το ’65 όμως εκείνος προτίμησε να αρνηθεί την πρόταση –σε μια εποχή που το Βαχτάνγκοφ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους θεατρικούς οργανισμούς στον κόσμο- για να επιστρέψει, προσωρινά όπως αποδείχτηκε, στην Ελλάδα.

Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, θεατρολόγος, έκανε την «επίσημη» γνωριμία του έργου του Σεβαστίκογλου όταν μελετούσε για τη διδακτορική διατριβή της στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (2007).  Η επαφή της με το έργο του αλλά και με τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν την οδήγησαν στη συγγραφή της βιογραφίας «Γιώργος Σεβαστίκογλου. Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αντλώντας από προσωπικά και δημόσια αρχεία, σκύβοντας πάνω από τις αφηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν, ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, η Ζηροπούλου πέτυχε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο ενός εμβληματικού Έλληνα και ταυτόχρονα, μέσα από την περιπέτεια της ζωής του, να περιγράψει την ιστορία του ελληνισμού στη διάρκεια του 20ου αιώνα.  

«Γιώργος Σεβαστίκογλου. Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής», Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο.