ΒΙΒΛΙΟ

Χαρίλαος Τρικούπης. Μια διεισδυτική ματιά στη ζωή και στις ιδέες του

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2016, 17:04 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2016, 18:35
Χαρίλαος Τρικούπης. Μια διεισδυτική ματιά στη ζωή και στις ιδέες του
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πολιτικός του «Τις πταίει» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» μέσα από τα μάτια της Λύντια Τρίχα, νομικού και συγγραφέως, μ,ελετήτριας του αρχείου του πολιτικού

Ο πολιτικός του «Τις πταίει» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» μέσα από τα μάτια της Λύντια Τρίχα, νομικού και συγγραφέως, μ,ελετήτριας του αρχείου του πολιτικού

Εκατόν είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη, του πιο σημαντικού έλληνα πολιτικού του 19ου αιώνα, που η καριέρα του σημαδεύτηκε από το περιβόητο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Η Λύντια Τρίχα, νομικός και συγγραφέας, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έσκυψε συστηματικά πάνω στο αρχείο του πολιτικού. Το αποτέλεσμα της έρευνά της αποτυπώνεται σε μια σειρά από βιβλία, «Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα» (εκδόσεις Καπόν) , «Ο γνωστός και ο άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης» (εκδόσεις Καπόν), «Χαρίλαος Τρικούπης: μια βιογραφική περιήγηση» (εκδόσεις Καπόν) και τώρα «Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του ‘Τις πταίει’ και του ‘Δυστυχώς επτωχεύσαμεν’» (εκδόσεις Πόλις).

Σε αυτό η συγγραφέας επιχειρεί να φωτίσει για πρώτη φορά το πολιτικό προφίλ του άνδρα, τη σταδιοδρομία του, το έργο που άφησε και εκείνο που δεν πρόλαβε να κάνει, τα επιτεύγματά του και τα λάθη του, τοποθετώντας τα μέσα στον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρο της εποχής. Μέσα από την προσωπική του αλληλογραφία, τον Τύπο της εποχής και τις συζητήσεις στη Βουλή, αναδεικνύεται η στιβαρή προσωπικότητά του και η εκσυγχρονιστική του πολιτική. Συγχρόνως αναπλάθεται η καθημερινότητά του και εξερευνάται η ιδιωτική του ζωή, με στοιχεία που συχνά μας εκπλήσσουν. Προβάλλουν ολοζώντανα οι εικόνες της ιστορίας της Ελλάδας, από την ανεξαρτησία της και τη μοναρχία του Όθωνα μέχρι τη συνταγματική βασιλεία του Γεωργίου Α΄. Και έτσι εξιστορείται παράλληλα η σταδιακή ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας, που ο ίδιος πάσχισε να τη φέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Τρικούπης υπήρξε ένας από τους προνομιούχους της εποχής του, καθώς πέρασε πολλά χρόνια της νεότητάς του στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αποκτώντας ευρωπαϊκή εμπειρία και κοσμοπολίτικη νοοτροπία, που τον έκανε να διαφέρει από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς του 19ου αιώνα. Βουλευτής στα 33, υπουργός στα 34, αρχηγός κόμματος στα 40 και πρωθυπουργός στα 43, δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1875 μέχρι το 1895, με χαρές, ικανοποιήσεις και αναγνωρίσεις, αλλά και με λύπες και απογοητεύσεις. Έζησε μια ζωή γεμάτη, που απεικονίζεται και ζωντανεύει στη βιογραφία αυτή. Πλαισιώνοντας την εξιστόρηση των σημαντικών γεγονότων με την αναγραφή μικρών λεπτομερειών, το βιβλίο υποβοηθά τον αναγνώστη να αναπλάσει στη φαντασία του όχι μόνο την εικόνα και την προσωπικότητα του Τρικούπη, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του.

«Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του ‘Τις πταίει’ και του ‘Δυστυχώς επτωχεύσαμεν’», Λύντια Τρίχα, εκδόσεις Πόλις

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr