current views are: 19

23 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:50

Top 10: Η σύγχρονη λογοτεχνία για το Ισλάμ

Το Ισλάμ στη Δύση και στην Ανατολή μέσα από δέκα μυθιστορήματα οκτώ σύγχρονων πεζογράφων που θα σας αιχμαλωτίσουν

Δημοσίευση 18:50’

Το Ισλάμ στη Δύση και στην Ανατολή μέσα από δέκα μυθιστορήματα οκτώ σύγχρονων πεζογράφων που θα σας αιχμαλωτίσουν

Το Ισλάμ στη Δύση και στην Ανατολή μέσα από δέκα μυθιστορήματα οκτώ σύγχρονων πεζογράφων που θα σας αιχμαλωτίσουν

1. Με λένε κόκκινο, Ορχάν Παμούκ, εκδόσεις Ωκεανίδα. Η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης με φόντο την Κωνσταντινούπολη του 1590 όπου η θρησκευτική νομεκλατούρα προσπαθεί να με νύχια και με δόντια να υψώσει τείχη γύρω από την βασιλεύουσα. Ένα αστυνομικό μυστήριο στα άδυτα του παλατιού που αναδεικνύει την διττή ταυτότητα της σύγχρονης Τουρκίας.
2. Οι ιστορίες ενός Μαυριτανού, Λέιλα Λαλάμι, εκδόσεις Αίολος. Η συναρπαστική αφήγηση των περιπετειών του πρώτου (φανταστικού) μαύρου εξερευνητή της Αμερικής, ενός μαυριτανού σκλάβου «σκλάβωσε» τους αναγνώστες της μαροκινής συγγραφέως, αρθρογράφου και πανεπιστημιακού.

3. Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο, Ζέιντι Σμιθ, εκδόσεις Ψυχογιός. Το μυθιστόρημα που λάνσαρε την καριέρα της Σμιθ το 2000, είναι ένα ναρκοπέδιο καταπιεσμένων αισθημάτων, φυλετικών διαφορών και θρησκευτικών τριβών με φόντο την πολυπολιτισμική Αγγλία. Διεισδυτικό, καυστικό και πανέξυπνο συγκαταλέγεται στα must read βιβλία του 21ου αιώνα.

4. Στη χώρα των χρυσών ήλιων, Καλέντ Χοσεϊνί, εκδόσεις Ψυχογιός. Μια οικογενειακή σάγκα, μια ιστορία αγάπης και αυτοθυσίας στους δρόμους και στα δωμάτια των σπιτιών της Καμπούλ. Τρεις ταραγμένες δεκαετίες που τις σημάδεψε ο πόλεμος μέσα από τα μάτια δύο γυναικών διαφορετικών γενεών και αντιλήψεων που τις ενώνει ο κοινός πόνος.

5. Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη, Καλέντ Χοσεϊνί, εκδόσεις Ψυχογιός. Δυο νεαρά αγόρια και ένας στοργικός αλλά αυστηρός πατέρας συνθέτουν το «πλεκτό» της ζωής στο Αφγανιστάν μετά τη ρωσική εισβολή. Το βιβλίο έγινε παγκόσμιο best-seller και χιλιοβραβεύτηκε.

6. Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής, Μοχσίν Χαμίντ, εκδόσεις Πάπυρος. Υποψήφιο για βραβείο Booker το βιβλίο του πακιστανού συγγραφέα διαδραματίζεται στη Λαχώρη όπου ένας νεαρός θαμώνας συνοικιακού καφενείου στρέφει τα μάτια του στην τηλεόραση και παρακολουθεί εμβρόντητος –με κάποια δόση περηφάνιας- το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη.
7. Ψυχή και φλόγα, Μοχσίν Χαμίντ, εκδόσεις Λιβάνη. Το βιβλίο που καθιέρωσε τον Μοχσίν Χαμίντ παγκοσμίως είναι μια ιστορία αντρικής φιλίας, ερωτικού πάθους και βίας με φόντο, και αυτή τη φορά, τη Λαχώρη. Δυο φίλοι επανενώνονται μετά από την επιστροφή του ενός από την Αμερική. Όμως η γυναίκα που αυτός φέρνει μαζί του ξυπνάει σκοτεινά αισθήματα στον φίλο του.
8. Κορίτσια του Ριάντ, Ρατζά Αλσάνια, εκδόσεις Λιβάνη. Τι κάνουν τα κορίτσια της ανώτερης τάξης της Σαουδικής Αραβίας όταν δεν ταξιδεύουν στη Δύση και δεν τριγυρίζουν στα απέραντα εμπορικά κέντρα της χώρας τους; Η απάντηση θα σας καταπλήξει.
9. Σαμαρκάνδη, Αμίν Μααλούφ, εκδόσεις Ωκεανίδα. Ένα ταξίδι στις πηγές του Ισλάμ, στις μυθικές πόλεις της Ανατολής, που παντρεύει την ποίηση με την ιστορία από την πένα του πιο διάσημου λιβανέζου συγγραφέα.

10. Η εποχή της μετανάστευσης στο Βορρά, Tayeb Salih, εκδόσεις Ροές. Το κλασικό βιβλίο του σουδανού Tayeb Salih που κυκλοφόρησε στα αραβικά το 1966 είναι μια καταγραφή των «ζημιών» που άφησε πίσω της η αποικιοκρατία στον κοινωνικό ιστό και στην συλλογική ταυτότητα των πληθυσμών της Αφρικής. Σε ένα χωριό του Σουδάν δύο νέοι άντρες συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αγγλία. Ο άλλος αντιμετωπίζει τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του πρώτου με περιφρόνηση. Μέχρι τη στιγμή που μεθυσμένος αφηγείται τη ζωή του στην Αγγλία και κυρίως τις σχέσεις του με τις Αγγλίδες.