ΒΙΒΛΙΟ

Η τουρκική εξωτερική πολιτική σε 6 βιβλία

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2017, 18:01 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2017, 12:46
Η τουρκική εξωτερική πολιτική σε 6 βιβλία
Facebook Twitter Whatsapp

Για εκείνους τους αναγνώστες που επιθυμούν να κατανοήσουν σε βάθος τα τεκταινόμενα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Για εκείνους τους αναγνώστες που επιθυμούν να κατανοήσουν σε βάθος τα τεκταινόμενα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

1. Τουρκική εξωτερική πολιτική 1774-2000, William Hale, εκδόσεις Πεδίο. Έγκυρο και περιεκτικό το βιβλίο του William Hale, ειδικού σε θέματα τουρκικής πολιτικής, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Sabanci University της Κωνσταντινούπολης, είναι η καλύτερη εισαγωγή για όποιον θέλει να έχει μια εποπτεία της εξέλιξης της διπλωματίας και των απώτερων στόχων της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος από των Οθωμανική εποχή έως το Millennium.   
2. Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκδόσεις Ποιότητα. Σε μια περίοδο που ένας ολόκληρος κόσμος έχει εισέλθει σε μία διαδικασία αλληλεπίδρασης, τους πυρήνες των νέων κέντρων ισχύος θα αποτελέσουν οι κοινωνίες οι οποίες θα κατορθώσουν να διατηρήσουν ακμαία την αυτοπεποίθησή τους. Αντιθέτως, εκείνες οι κοινωνίες που, έχοντας χάσει την αυτοπεποίθησή τους, αποδέχτηκαν να γίνουν τα περιφερειακά στοιχεία άλλων κοινωνιών, μετά από μια ψυχολογική κατάρρευση, θα μείνουν αντιμέτωπες και με τον κίνδυνο της στρατηγικής τους διάλυσης (απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
3. Η τουρκική εξωτερική πολιτική στον Καύκασο: Εσωτερικές και διεθνείς παράμετροι, προκλήσεις και προοπτικές, Μάνος Καραγιάννης, εκδόσεις Παπαζήση. Αν είχατε την απορία προς τι το κρυφτούλι Πούτιν-Ερντογάν, το βιβλίο αυτό έχει τις απαντήσεις.
4. Τουρκική εξωτερική πολιτική την εποχή του ΑΚΡ: Προς μια Pax Ottomana, Δημήτρης Τριανταφύλλου και Ελένη Φωτίου, εκδόσεις Παπαζήση. Το «δόγμα» Νταβούτογλου όπως το ανέλυσαν δύο ακαδημαϊκοί ερευνητές από τον χώρο των Διεθνών Σχέσεων.
5. Η νέα τουρκική ηγεμονία. Διαστάσεις του πολιτικού Ισλάμ, επιμέλεια: Νίκος Μούδουρος, Μιχάλης Ν. Μιχαήλ, εκδόσεις Παπαζήση. Μια διαφωτιστική συλλογή άρθρων χωρισμένης σε τρεις ενότητες: Η Τουρκία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η εποχή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και η εξωτερική πολιτική τη δεκαετία της διακυβέρνησης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
6. Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο: Ιδεολογικές όψεις εξωτερικής πολιτικής, Ζήνωνας Τζιάρρας, Νίκος Μούδουρος, εκδόσεις Τουρίκης. Και ένα βιβλίο για την στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία από το 2010 και μετά στην ανατολική Μεσόγειο, το γεωπολιτικό όραμα του Ερντογάν, τις εγγενείς αδυναμίες του τουρκικού κρατικού μηχανισμού και τις  διπλωματικές ντρίπλες