ΒΙΒΛΙΟ

«Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά ξανά στα βιβλιοπωλεία

Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2017, 13:33 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2017, 17:08
«Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά ξανά στα βιβλιοπωλεία
Facebook Twitter Whatsapp

Το έργο-σταθμός που προκάλεσε σάλο όταν πρωτοδημοσιεύτηκε το 1898 και δίχασε αποφασιστικά τη γαλλική κοινωνία ξανακυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Το έργο-σταθμός που προκάλεσε σάλο όταν πρωτοδημοσιεύτηκε το 1898 και δίχασε αποφασιστικά τη γαλλική κοινωνία ξανακυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι: Toν Δεκέμβριο του 1894 το γαλλικό στρατοδικείο αποφάσισε την καταδίκη ενός νεαρού λοχαγού, του Άλφρεντ Ντρέιφους σε ισόβια δεσμά για προδοσία. Ο νεαρός αξιωματικός, απόφοιτος του Πολυτεχνείου, κατηγορείτο ότι παρέδωσε στρατιωτικά μυστικά στην γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι, όμως, όπως κατέστη σαφές στη συνέχεια, τα μοναδικά αμαρτήματά του ήταν η εβραϊκή καταγωγή του και η επιθυμία των αρχών να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα.

Ο Ντρέιφους μεταφέρθηκε Île du Diable, τόπο εξορίας και φυλάκισης στη Γαλλική Γουιάνα, όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια, όμως, ήδη από την πρώτη στιγμή, η υπόθεσή του είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής οι οποίοι ρίχτηκαν με πάθος στον αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας.

Καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία που αθώωναν τον Ντρέιφους έρχονταν στο φως και κόντρα στη λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου, η κοινή γνώμη άρχισε να μεταστρέφεται και οι φωνές που ζητούσαν την αναψηλάφηση της υπόθεσης αυξήθηκαν. Ανάμεσα στους υπερασπιστές του Ντρέιφους, κορυφαίος ήταν ο Εμίλ Ζολά, μακράν ο διασημότερος εν ζωή γάλλος συγγραφέας του οποίου η ακτινοβολία και η επιρροή ήταν αδιαμφισβήτητη.

Έτσι, όταν στις 13 Ιανουαρίου του 1898 ο Ζολά απηύθυνε από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας «L' Aurore» το περίφημο «Κατηγορώ» του (J'accuse ...!), η εύθραυστη βιτρίνα της Τρίτης Δημοκρατίας έσπασε και το χάσμα που ανοίχτηκε στην γαλλική κοινωνία ήταν βαθύ και αγεφύρωτο. Το μέρος των διωκτών του Ντρέιφους πήραν τα πιο συντηρητικά στοιχεία της κοινωνίας, όλοι αυτοί που ζούσαν στη σκιά του στρατού και της καθολικής εκκλησίας, οι οποίοι συσπειρώθηκαν γύρω από την αντισημιτική εφημερίδα «La Libre Parole», ενώ οι φιλελεύθεροι, ανάμεσά τους προσωπικότητες όπως η Σάρα Μπερνάρ, ο Ανατόλ Φρανς, ο Ζορζ Κλεμανσό, συντάχθηκαν με την οικογένεια Ντρέιφους και απαίτησαν επίμονα την απελευθέρωσή του.

Τελικά ο Ντρέιφους δικαιώθηκε και το 1902 ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες των «προσκυνητών» που συνόδευσαν τον Ζολά στην τελευταία του κατοικία. Και επειδή τα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων ήταν νωπά, οι φήμες ότι ο συγγραφέας έπεσε θύμα δολοφονίας από τους πολυάριθμους εχθρούς του, έλαβαν τεράστια έκταση και ποτέ δεν σίγησαν εντελώς.

Το «Κατηγορώ», ένα από τα πιο φλογερά πολιτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, ξανακυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Γκοβόστη σε μετάφραση του Γιάννη Κωνσταντίνου. Πρόκειται για έναν μόνο από τους θησαυρούς που κρύβει το αρχείο του ιστορικού εκδοτικού οίκου, τους οποίους ελπίζουμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να πιάσουμε στα χέρια μας τα επόμενα χρόνια.