current views are: 104

27 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση17:41

10 βιβλία για το Ολοκαύτωμα που πρέπει να διαβάσετε

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις δέκα συγγραφέων διαφορετικής ηλικίας και χρονικής απόστασης από τα γεγονότα

Δημοσίευση 17:41’

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις δέκα συγγραφέων διαφορετικής ηλικίας και χρονικής απόστασης από τα γεγονότα

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις δέκα συγγραφέων διαφορετικής ηλικίας και χρονικής απόστασης από τα γεγονότα

1. Η νύχτα, Ελί Βιζέλ, εκδόσεις Μεταίχμιο. Το πρώτο βιβλίο του νομπελίστα Ελί Βιζέλ, γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του ’50, είναι ένα ακατέργαστο χρονικό του αγώνα επιβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως ήταν ακόμα νωπός στη μνήμη του συγγραφέα.

2. Η κλέφτρα των βιβλίων, Μάρκους Ζούσακ, εκδόσεις Ψυχογιός. Η μικρή Λιζέλ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της έχοντας στα χέρια της μόνο ένα βιβλίο. Η συνέχεια της ιστορίας της θα γραφτεί με τα βιβλία που θα κλέβει από τις πυρές που ανάβουν στις πλατείες οι Ναζί. Γραμμένο για έφηβους, που οι γονείς τους δεν ξέρουν πώς να τους εξηγήσουν το Ολοκαύτωμα.

3. HHhH – Himmlers Hirn heisst Heydrich (Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ), Λοράν Μπινέ, εκδόσεις Κέδρος. Μια πιο ψύχραιμη, σχεδόν δημοσιογραφική ματιά στο θέμα, από έναν εξαιρετικό πεζογράφο της νέας γενιάς που επέλεξε μια ιδιαίτερα δραματική στιγμή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την απόπειρα δολοφονίας του «δήμιου της Πράγας» του ’42 στην Τσεχοσλοβακία, για να ξετυλίξει την ιστορία του.

4. Maus Ι. Η ιστορία κάποιου που επέζησε: Ο πατέρας μου αιμορραγεί ιστορία, Αρτ Σπίγκελμαν, Zoobus Publications. Το μοναδικό graphic novel ανάμεσα στα βιβλία της λίστας, ενδέχεται να ενοχλήσει τους γατόφιλους αφού παρουσιάζει τους Ναζί ως γάτους.

5. Διαβάζοντας στη Χάννα, Μπέρνχαρντ Σλινκ, εκδόσεις Κριτική. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, την βαρβαρότητα και τη συμπόνια που συνυπάρχουν σε έναν άνθρωπο, την αινιγματική Χάννα.

6. Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, Τζον Μπόιν, εκδόσεις Κέδρος. Το Ολοκαύτωμα για παιδιά από 13 ετών μέσα από την προσωπική ιστορία ενός παιδιού. Το βιβλίο αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο αφού έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχει γίνει κινηματογραφική ταινία.

7. Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ, Άννα Φρανκ, εκδόσεις Μίνωας. Το πιο γνωστό από τα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για τη μοίρα των Εβραίων της Ευρώπης δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

8. Όλα έρχονται στο φως, Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, εκδόσεις Μελάνι. Ένας νεαρός άντρας επισκέπτεται την γενέτειρα των γονιών του Ουκρανία σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναζήτησης της γυναίκας που έσωσε τον παππού του από τους Ναζί. Όμως, χαμένος στη μετάφραση, αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα.

9. Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος, Πρίμο Λέβι, εκδόσεις  Άγρα. Το πιο σπαρακτικό και ουσιαστικό κείμενο που γράφτηκε ποτέ για το Ολοκαύτωμα είναι ένας ύμνος στο ανθρώπινο σθένος και στην αξιοπρέπεια στο πρόσωπο της πιο ακραίας βαρβαρότητας.

10. Η επιλογή της Σόφι, Γουίλιαμ Στάιρον, εκδόσεις Ποταμός. Η ενοχή κατατρώει τα σωθικά της Σόφι όπως και όλων των επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή μυθιστορήματα της λίστας που επιχειρεί μια διαφορετικά, πιο ψυχογραφική ανάλυση των τραυμάτων που άφησε το Ολοκαύτωμα.