ΒΙΒΛΙΟ

Πήραν την Πόλη, πήραν την…

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2017, 19:03 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2017, 19:09
Πήραν την Πόλη, πήραν την…
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τελευταίες ημέρες της σπαρασσόμενης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο κλασικό πλέον έργο της Μαρίας Λαµπαδαρίδου Πόθου που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Οι τελευταίες ημέρες της σπαρασσόμενης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο κλασικό πλέον έργο της Μαρίας Λαµπαδαρίδου Πόθου που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από είκοσι δύο χρόνια και από τότε έχει κάνει ισάριθμες επανεκδόσεις. Μιλάμε για το «Πήραν την Πόλη, πήραν την…» της πολυγραφότατης Μαρίας Λαµπαδαρίδου Πόθου, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τις πενήντα επτά ηµέρες της πολιορκίας της Βασιλεύουσας έως την Άλωση. Με σεβασμό απέναντι στα γεγονότα –και τις πηγές- η συγγραφέας δίνει την εικόνα μια σπαρασσόμενης από τις έριδες και καταρρακωμένης αυτοκρατορίας που ετοιμάζεται να περάσει οριστικά στο παρασκήνιο της ιστορίας ενώ στον ορίζοντα αρχίζει να διαφαίνεται η οδυνηρή περιπέτεια του ελληνισμού τους επόμενους αιώνες.

Σημειώνει η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου:

Είναι µεγάλη η συγκίνηση που νιώθω, καθώς, ύστερα από είκοσι χρόνια, το µυθιστόρηµα αυτό ξεκινά το νέο ταξίδι του στον Χρόνο.

Αισθάνοµαι σαν να το έγραψα χτες. Τόσο ζωντανή στη σκέψη µου η κάθε λέξη του. Η κάθε στιγµή αγωνίας που χαράχτηκε µέσα στο µυαλό µου σαν όρκος.

Με τέτοια δύναµη γράφτηκε.

Όπως έχω ήδη πει, εκείνο που µε ενδιέφερε ήταν να βρω αυτό που σχεδόν πάντα µένει έξω από την ιστορία: Το πάθος, το θαύµα, τον όρκο της ψυχής, το ρίγος. Να βρω το µεγαλείο εκείνων των τραγικών πολιορκηµένων, που η θυσία τους, ο τιµηµένος θάνατος που επέλεξαν, έγινε σύµβολο στη συνείδηση του Γένους. Και όλα αυτά προσπάθησα να τα περάσω µέσα από την οδύνη της Μιας Συνείδησης, της Μιας µοναχικής κραυγής, αυτής του ήρωά µου, του νεαρού πολεµιστή από τη Λήµνο.

Μόνον έτσι η ιστορία µπορεί να γίνει προσωπική µας αλήθεια.

Να φτάσει στην υπέρβαση και στην αυτογνωσιακή κάθαρση.  

Πήραν την Πόλη, πήραν την…, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, εκδόσεις Πατάκη

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr