current views are: 11

3 Απριλίου 2017
Δημοσίευση14:23

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ Junior μιλάει στο Newpost

Ο γιος του βαρόνου της κοκαΐνης βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του «Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο πατέρας μου» στο Public στο Σύνταγμα και απάντησε στις ερωτήσεις μας

Δημοσίευση 14:23’

Ο γιος του βαρόνου της κοκαΐνης βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του «Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο πατέρας μου» στο Public στο Σύνταγμα και απάντησε στις ερωτήσεις μας

Ο γιος του βαρόνου της κοκαΐνης βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του «Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο πατέρας μου» στο Public στο Σύνταγμα και απάντησε στις ερωτήσεις μας

Ένα από τα πιο συναρπαστικά αναγνώσματα που μπορεί να αναζητήσει κανείς στα βιβλιοπωλεία σήμερα είναι το βιβλίο του Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ για τον θρυλικό πατέρα του που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Μίνωας. Σε αυτό ο γιος του θυμάται τις «ένδοξες» ημέρες της βασιλείας του πατέρα του, την βιαιότητα του θανάτου του και της βασανιστική διαδικασία της συμφιλίωσης με την πραγματικότητα και τα πολυάριθμα θύματα της δράσης του «βαρόνου». Θυμάται επίσης τις ώρες της οικογενειακής γαλήνης, τις πατρικές εξομολογήσεις, τις ημέρες στα διάφορα κρησφύγετα, την προδοσία των δικών του, τα λεφτά και τα …ναρκωτικά.

Λαλίστατος παρά τα φτωχά αγγλικά του, ο Χουάν Πάμπλο εμφανίστηκε μπροστά στο κοινό του Public χαλαρός, συγκροτημένος, φιλικός προς όλους. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newpost ο συγγραφέας και ακτιβιστής -διαθέτει μεγάλο μέρος του χρόνου του για να μιλάει σε νέους σε σχολεία κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των συμμοριών- περιγράφει τον Πάμπλο Εσκομπάρ σαν μια σύνθετη προσωπικότητα προς… αποφυγή.  

Γράφτηκε πως όταν ο πατέρα σας σκοτώθηκε ορκιστήκατε εκδίκηση. Τρέφετε ακόμα τα ίδια αισθήματα; Το είπα δέκα λεπτά αφότου εγκατέλειψα την χώρα. Από τότε πέρασαν είκοσι τρία χρόνια. Επέλεξα να ζήσω ειρηνικά και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσω. Δεν θα ήθελα να αφήσω στον γιο μου μια κληρονομιά βίας σαν αυτή που ο πατέρας μου άφησε σε εμένα.
Ποια είναι η πιο αγαπημένη ανάμνησή σας από τον πατέρα σας; Ότι αγαπούσε την οικογένειά του περισσότερο από κάθε τι άλλο.
Γνωρίζατε ως παιδί τις «δουλειές» του πατέρα σας; Από τότε που ήμουν επτά χρονών. Μου είπε: «Κοίτα, είμαι κακοποιός. Αυτή είναι η δουλειά μου». Μετά από αυτή την κουβέντα στον Παναμά, όταν βλέπαμε μαζί ειδήσεις, αναγνώριζε τα εγκλήματά του. Όμως εγώ δεν μπορώ να κρίνω τον πατέρα μου. Είμαι γιος του και για μένα είχε μόνο αγάπη. Ας τον κρίνει ο Θεός.
Νιώσατε ποτέ ότι ο πατέρας σας σάς πρόδωσε; Ιδιαίτερα, μετά από την αναγκαστική φυγή σας από την χώρα; Ποτέ. Ο πατέρας μου με αγαπούσε περισσότερο από τον καθένα και ήμουν πιστός σε εκείνον μέχρι το τέλος. Ανάμεσά μας υπήρχε μόνο αγάπη.
Νιώσατε ποτέ το βάρος του ονόματος και της φήμης του πατέρα σας; Πολλές φορές, και λόγω της προκατάληψης των ανθρώπων. Όμως το αντέχω γιατί ο κόσμος σήμερα αναγνωρίζει το γεγονός πως, ενώ θα μπορούσα είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ ο Β’, διάλεξα έναν άλλο δρόμο στη ζωή μου.
Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σήμερα στο άκουσμα του ονόματός σας; Πολλοί μου ζητάνε να φωτογραφηθούν μαζί μου ή να τους υπογράψω το βιβλίο μου ή, ακόμα, κιθάρες, T-shirts, στο τηλέφωνο ή στο iPad τους. Άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, παιδιά, αστυνομικοί, κακοποιοί, πολιτικοί. 
Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με την Κολομβία σήμερα; Αγαπώ, σέβομαι και νοσταλγώ τη χώρα μου.
Πως εξηγείτε την ακραία σκληρότητα του πατέρα σας; Ιδιαίτερα, όταν την συγκρίνετε με την αφοσίωση προς την οικογένειά του; Ο πατέρας μου ήταν μια ιστορία αντιθέσεων. Μου έμαθε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στη Λατινική Αμερική; Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι χαμένος εδώ και δεκαετίες. Αν επιθυμούμε περισσότερη βία, περισσότερο φόβο, περισσότερη τρομοκρατία, περισσότερη διαφθορά, περισσότερα όπλα στους δρόμους, περισσότερους ανθρώπους σας ντον πατέρα μου και, φυσικά, περισσότερα λεφτά, τότε η απαγόρευση είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να τα πετύχουμε όλα αυτά. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ειρήνη με τα ναρκωτικά. Η εκπαίδευση είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και πιο αξιόπιστο μέσο για την καταπολέμηση του προβλήματος. Θα υπάρχουν πάντα ναρκωτικά στον κόσμο, όσο και αν κυνηγάμε τους εμπόρους, οι οποίοι θα γίνονται πιο ισχυροί κάθε μέρα που περνάει. Οι έμποροι ναρκωτικών λατρεύουν τις απαγορεύσεις γιατί από αυτές αντλούν δύναμη και χρήμα.
Γιατί επιλέξατε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Για τρεις λόγους: 1. Για να δώσω στα θύματα του πατέρα μου την ικανοποίηση να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Η επίσημη «εκδοχή» ήταν ένα ψέμα. 2. Για να μην μάθει ο γιος μου την ιστορία του παππού του από το «Narcos», τη γνωστή σειρά του Netflix. Ήθελα να έχει στα χέρια του ένα αναλυτικό ντοκουμέντο που να περιγράφει την οικογενειακή ζωή και την εγκληματική δραστηριότητά του. 3. Επιθυμούσα να μοιραστώ με τους αναγνώστες, κυρίως τους νέους, τις εμπειρίες μου και να τους προσκαλέσω να μην επαναλάβουν την ιστορία του πατέρα μου.