current views are: 1

3 Απριλίου 2019
Δημοσίευση23:54

«Το συναξάρι μου» του  Στέλιου Νέστορα στο Βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ.

Οι εκδόσεις Πατάκη και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του διακεκριμένου δικηγόρου και πολιτικού στο βιβλιοπωλείο του Ιδρύματος στη θεσσαλονίκη την Πέμπτη 18 Απριλίου

Δημοσίευση 23:54’
αρθρο-newpost

Οι εκδόσεις Πατάκη και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του διακεκριμένου δικηγόρου και πολιτικού στο βιβλιοπωλείο του Ιδρύματος στη θεσσαλονίκη την Πέμπτη 18 Απριλίου

«Το συναξάρι μου»
To βιβλίο αυτό είναι η σύνοψη της πολύχρονης εμπειρίας ενός ανθρώπου που είχε την τύχη να ζήσει μεγάλες στιγμές και κρίσιμες φάσεις της ιστορίας αυτού του τόπου. Γέννημα θρέµµα της Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Νέστωρ βίωσε τον μεσοπόλεμο και τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την Κατοχή, την απελευθέρωση και τον Εμφύλιο, τη χωλή μετεμφυλιακή δημοκρατία, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και όλα όσα ακολούθησαν μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την περίοδο που εξακολουθούμε να αποκαλούμε «μεταπολίτευση».

Όμως το Συναξάρι δεν είναι ιστορικό βιβλίο, ούτε συστηματική βιογραφία. Είναι μια καταγραφή διάσπαρτων γεγονότων, που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη του γράφοντος και σημάδεψαν τη ζωή του. Πολλά από αυτά ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα άλλων εποχών και δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να αναλογιστεί και να εκτιμήσει, ανατρέχοντας στο παρελθόν, τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα. Άλλα πάλι αποτελούν ψηφίδες της μεγάλης Ιστορίας, όταν το έφεραν οι συγκυρίες ο συγγραφέας να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Οι αναφορές στην αντιδικτατορική αντίσταση, στη «Δημοκρατική Άμυνα» και στη δοκιμασία των χουντικών φυλακών, στην περιπέτεια στο νεοσύστατο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κι αργότερα στο πείραμα επανένωσης της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη και στον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου» αποτελούν προσωπικές μαρτυρίες, οι οποίες δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να ρίξουν φως σε πολιτικές διαδρομές και νοοτροπίες που τις χαρακτηρίζει η έλλειψη φαντασίας και προοπτικής. Αυτές που κράτησαν την Αριστερά δέσμια παρωχημένων αντιλήψεων και την εμπόδισαν να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα της μεταπολίτευσης.

Ο Στέλιος Νέστωρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις Η.Π.Α. Δικηγόρος Θεσσαλονίκης (1960-1996). Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος του Οργανισμού  «World University Service» (1960) και µέλος της Διεθνούς Γραμματείας του (1966).

Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ως στέλεχος της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα (1968). Πολιτικός κρατούμενος (1968-1973). 

Ιδρυτικό µέλος και µέλος της ΚΕ του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υποψήφιος βουλευτής (1974), διαγραφείς μερικούς μήνες αργότερα. Ιδρυτικό µέλος (1975), αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος (1978) και µέλος της διεθνούς  εκτελεστικής επιτροπής του οργανισμού «Διεθνής Αμνηστία» (1982). Παρέδωσε σειρά μαθημάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφειας (1978, 1979). Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης (1980). Συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος της εταιρείας δικηγόρων Βουτυράς-Ζάννας και Συνεργάτες (1981-1998). Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης (1986), δημοτικός σύμβουλος (1986, 1994).  Ιδρυτικό µέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, µέλος της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτής (1989).Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (1995-2013). Συνιδρυτής και διαχειριστής της Μ.Κ.Ο. «Ανθρωπιστική Άμυνα» (1999-2003). Ερασιτέχνης οινοποιός εδώ και είκοσι χρόνια.  

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, θα παρουσιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ., Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη,  την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, ώρα 19:30.

Θα μιλήσουν οι:
Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.
Γεωργία Σαρηγιαννίδου, καθηγήτρια φιλόλογος
Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος
και ο συγγραφέας

 


σχετικα αρθρα