current views are: 45

20 Απριλίου 2017
Δημοσίευση11:59

Ο ελληνισμός της Αιγύπτου σε 8 βιβλία

Ιστορικές μελέτες, δοκίμια, προσωπικές εξομολογήσεις και λογοτεχνικά «έπη» περιγράφουν την διφορούμενη σχέση των Ελλήνων της Αιγύπτου με τους ντόπιους «οικοδεσπότες» τους

Δημοσίευση 11:59’

Ιστορικές μελέτες, δοκίμια, προσωπικές εξομολογήσεις και λογοτεχνικά «έπη» περιγράφουν την διφορούμενη σχέση των Ελλήνων της Αιγύπτου με τους ντόπιους «οικοδεσπότες» τους

Ιστορικές μελέτες, δοκίμια, προσωπικές εξομολογήσεις και λογοτεχνικά «έπη» περιγράφουν την διφορούμενη σχέση των Ελλήνων της Αιγύπτου με τους ντόπιους «οικοδεσπότες» τους

1. Ακυβέρνητη Παροικία. Οι Έλληνες στην Αίγυπτο από την κατάργηση των προνομίων, στην έξοδο 1937-1962, Άγγελος Νταλαχάνης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Με έμπνευση από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του αιγυπτιώτη Στρατή Τσίρκα, ο ιστορικός Άγγελος Νταλαχάνης περιγράφει με ακρίβεια και ψυχραιμία τα γεγονότα και τους συσχετισμούς που οδήγησαν στην άνοδο και στην πτώση της ελληνικής κοινότητας στη χώρα του Νείλου. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2015, αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας και αποτελεί ίσως την  πρώτη απόπειρα να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με τρόπο ολοκληρωμένο και αμερόληπτο.

2. Ακυβέρνητες Πολιτείες, Στρατής Τσίρκας, Εκδόσεις Κέδρος. Η επική τριλογία του Τσίρκα (Λέσχη, Αριάγνη, Νυχτερίδα) που διαδραματίζεται τη διετία 1942-44 στη Μέση Ανατολή απαθανατίζει την επισφαλή συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο, τις εντάσεις, τις ανισότητες, την πολυγλωσσία και τις πολιτικές μανούβρες, σε ένα μεγαλοπρεπές ταμπλό βιβάν που περιέχει στο βάθος του το σπέρμα της καταστροφής.

3. Οι Έλληνες του Καϊρου, Ματούλα Τομαρά- Σιδέρη, Εκδόσεις Κέρκυρα. Η πανεπιστημιακή καθηγήτρια που ασχολείται επισταμένα με θέματα του ελληνισμού της διασποράς ρίχνει το βλέμμα της στην ελληνική κοινότητα του Καΐρου, λιγότερο glamorous από την αντίστοιχη αλεξανδρινή, όμως εξίσου δραστήρια, με άξονα την οικονομική δραστηριότητα από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τα μέσα στου 20ου.

4. Ο Αιγυπτιώτης ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού, Ματούλα Τομαρά- Σιδέρη, Εκδόσεις Κέρκυρα. Στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο βιβλίο της, η Ματούλα Τομαρά- Σιδέρη καταδεικνύει με στοιχεία τη σχέση των μεγάλων ελληνικών οικογενειών με την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία βαμβακιού στην Αίγυπτο και τους τρόπους με τους οποίους η κατάρρευση της σχετικής δραστηριότητας οδήγησε στην αναγκαστική έξοδο των ελλήνων από την χώρα.

5. Αλεξάνδρεια. Οι δύο αιώνες του νεότερου ελληνισμού (19ος-20ός), Ι. Μ. Χατζηφώτη, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Αλεξανδρινός, με στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο συγγραφέας, που τον γνωρίσαμε με την ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ  και της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας, αποδεικνύεται άριστος γνώστης της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της ελληνικής κοινότητας.   

6. Η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας 1843-1993, Ευθύμιος Θ. Σουλογιάννης, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.). Ο Ευθύμιος Σουλογιάννης, φιλόλογος και ιστορικός εξ Αιγύπτου, έχει αναλώσει μεγάλο μέρος της ζωής στη συλλογή στοιχείων για τις ελληνικές κοινότητες της διασποράς και ειδικότερα της Αλεξάνδρειας. Τα βιβλία του περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση, τη ζωή και την προσφορά των ελλήνων της Αιγύπτου.

7. Μέρες Αλεξανδρείας, Δημήτρης Στεφανάκης, Εκδόσεις Ψυχογιός. Μια νοσταλγική περιπλάνηση στον πολύγλωσσο κόσμο της Αλεξανδρείας των αρχών του περασμένου αιώνα λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους.

8. Στους δρόμους του Καΐρου, Πέρσα Κουμούτση, Εκδόσεις Ψυχογιός. Απόφοιτος του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου του Καΐρου η συγγραφέας και μεταφράστρια του Ναγκίμπ Μαχφούζ στα ελληνικά μας οδηγεί σε έναν μυστικιστικό περίπατο στην πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε τα νεανικά χρόνια της, παρέα με τον μεγάλο συγγραφέα.

 

               

 

 

 


σχετικα αρθρα