ΒΙΒΛΙΟ

Κριτική Βιβλίου «Ο Λόφος του Ερνιόν»: Περιπέτεια – Αγωνία και πολλές ανατροπές μη αναμενόμενες

της Λαμπριάνας Κυριακού - Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2021, 15:55
Κριτική Βιβλίου «Ο Λόφος του Ερνιόν»: Περιπέτεια – Αγωνία και πολλές ανατροπές μη αναμενόμενες
Facebook Twitter Whatsapp

Το μυθιστόρημα «Ο Λόφος του Ερνιόν» έχει βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Είναι το πρώτο βιβλίο της Έλενας Μπολονάση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα.

Η πλοκή της ιστορίας προχωράει και εξελίσσεται αβίαστα μέσα από την απλή και λυτή γραφή της Έλενας Μπολονάση. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ροή γεγονότων, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, που άλλοτε ανατρέπονται και άλλοτε προχωρούν ως έχει, καθώς σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου παίζει και η μοίρα.

Παρόλα αυτά, διαβάζοντας το βιβλίο μέχρι τέλους, ξετυλίγεται το κουβάρι πολλών παράξενων συμβάντων. Δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα καθώς εκπληρώνεται και ο πόθος κάθε αναγνώστη, αυτός της κάθαρσης.

Η συγγραφέας, όντας καθηγήτρια εγκληματολογίας και δικηγόρος στο επάγγελμα, αφενός, γνωρίζει πολύ καλά ποια βασικά χαρακτηριστικά χρειάζεται μια αστυνομική περιπέτεια για να είναι ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη και αφετέρου να κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη.

Το μυθιστόρημα «Ο Λόφος του Ερνιόν» έχει βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Είναι το πρώτο βιβλίο της Έλενας Μπολονάση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα. 

Πρόκειται για μια αστυνομική περιπέτεια με ανατροπές, που απλώνει τα πλοκάμια της στις ζωές των ανθρώπων εκείνων, που μέσα από την αθώα ψυχή τους ξεβράζουν τα φονικά τους ένστικτα. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να σώσουν την τιμή τους – μόνο έτσι μπορούν να βάλουν τέλος στις αποτρόπαιες πράξεις των βιαστών τους.   Όπως η Σοφία, η  ηρωιδα του βιβλίου μας.

{…}«Ακολούθησε σιωπή… Μια ηχηρή σιωπή, περίτρανη απόδειξη της ενοχής που ένιωθε η μητέρα μου. «Μαμά, θα βγω. Δε θα μείνω για πάντα εδώ. Το πιστεύω.  Ο θεός είναι μεγάλος κι εγω αμαρτία δεν έχω.  Δεν ήθελα να σκοτώσω τον Κέβιν, δεν είχα άλλο τρόπο να γλιτώσω από τα χέρια του, μαμά»

Περιπέτεια,  σασπένς και πολλές ανατροπές μη αναμενόμενες:

«Ο λόφος του Ερνιόν» είναι ένα ανάλαφρο αστυνομικό λογοτεχνικό μυθιστόρημα, που επεξεργάζεται αλλά συνάμα δείχνει μέσω της δράστιδας, χαρακτήρες και περιστατικά συνήθεις σε κάθε κοινωνία, που καθορίζουν το αποτέλεσμα. 

{…}Ο Κέβιν ήταν η κάθε πηγή του κακού στη ζωή μου και από αυτά που έλεγε ο Γάιος, εκείνος ευθυνόταν και για το θάνατο του γιού μου»

Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω το βιβλίο με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν:  περιπέτεια,  σασπένς και πολλές ανατροπές μη αναμενόμενες.

Κλείνοντας, θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του σπουδαίου  κριτικού τέχνης και συγγραφέας S.S.Van Dine, καθώς ταιριάζουν απόλυτα με τη δουλειά της Έλενας Μπολονάση: «Ο αναγνώστης δε γυρεύει σ αυτό ούτε λογοτεχνικούς φαρμπαλάδες, ούτε υφολογικές δεξιοτεχνίες, ούτε βαθιές αναλύσεις, αλλά μόνο κάποιο πνευματικό ερέθισμα ή κάποιο είδος διανοητικής δραστηριότητας σαν και αυτή που δοκιμάζει παρακολουθώντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή λύνοντας σταυρόλεξα»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τα παιδικά γέλια σβήνουν απότομα στον λόφο του Ερνιόν. Η Σοφία χάνει τον τρίχρονο Άγγελό της, σε μια φαινομενικά αναίτια ένοπλη επίθεση. Ο πρώην άντρας της, ο Κέβιν, επιστρέφει βίαια, όμως η Σοφία δεν είναι πια η ίδια. Ορθώνοντας το ανάστημά της στην κακοποίηση, βρίσκεται καταπλακωμένη από το παγωμένο άψυχο σώμα του Κέβιν στο σαλόνι της. Στη φυλακή, ανάμεσα σε ειδεχθείς εγκληματίες, η επιβίωσή της μετατρέπεται σε παιχνίδι με σκοτεινούς κανόνες. Αποκαλύψεις, σκιές από το παρελθόν αλλάζουν τα δεδομένα της. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η Σοφία μαθαίνει με σκληρό τρόπο πως «η αγάπη είναι προνόμιο των γενναίων». Για να κερδίσει ξανά τη ζωή που έχασε και να βρει το μυστικό που της στέρησε τον γιο της, θα πρέπει να γυρίσει εκεί όπου άρχισαν όλα, στον λόφο του Ερνιόν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Έλενα Μπολονάση γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Δικηγόρος (ΔΣΑ Αθηνών) – Εγκληματολόγος και Φιλόλογος. Διδάσκει «Εγκληματολογία», «Ανακριτική», «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα» στην Tabula Rasa. Ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ και αρθρογραφία πολιτιστικού περιεχομένου σε συνεργασία με γνωστές ιστοσελίδες. Έχει τιμηθεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας με 1ο και 3ο Βραβείο για τα σενάριά της και από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το μυθιστόρημα «Ο λόφος του Ερνιόν».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr