current views are: 22

12 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση05:40

«Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο» είναι πηγή έμπνευσης

Η πραγματική ιστορία του Γουίλιαμ Καμγκουάμπα από το Μαλάουι είναι ένα συναρπαστικό μάθημα ζωής για παιδιά από 10 χρονών και πάνω

Δημοσίευση 05:40’

Η πραγματική ιστορία του Γουίλιαμ Καμγκουάμπα από το Μαλάουι είναι ένα συναρπαστικό μάθημα ζωής για παιδιά από 10 χρονών και πάνω

Στο Μαλάουι, μια από τις πιο μικρές χώρες της αφρικανικής ηπείρου, κέντρο δουλεμπορίου, που κέρδισε την ανεξαρτησία της μόλις το 1964, το 2000 ήταν ένα πραγματικό annus horribilis. Ο λιμός που έπληξε τη χώρα ως συνέπεια της παρατεταμένης ξηρασίας και των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφερε το χείλος του γκρεμού τον αγροτικό πληθυσμό που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας. Η άγνοια, οι προκαταλήψεις, η απουσία στοιχειωδών εκπαιδευτικών δομών και τεχνολογικών μέσων επέτειναν την κρίση.

Ο Γουίλιαμ Καμγκουάμπα, με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μπράιαν Μίλερ, αφηγείται την περιπέτεια της ζωής του την αυγή του 21ου αιώνα σε αυτή την εγκαταλελειμμένη απ’ τη διεθνή κοινότητα γωνία του κόσμου. Αδυνατώντας να καταβάλει τα δίδακτρα για το γυμνάσιο, ο νεαρός κατέφυγε στη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής του όπου ανακάλυψε το βιβλίο «Χρησιμοποιώντας ενέργεια», το βιβλίο που , σύμφωνα με τον ίδιο, άλλαξε την πορεία της ζωής του.

Με τη βοήθειά του και άλλων βιβλίων, ο νεαρός πέτυχε να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια από σπασμένα ποδήλατα, ανταλλακτικά ραδιοφώνων, παλιά αμορτισέρ και ό,τι άλλο «άχρηστο» στο οποίο μπορούσε να απλώσει τα χέρια του. Ως αποτέλεσμα η κοινότητα κέρδισε καθαρό νερό και φως.

Το κατόρθωμα του Γουίλιαμ Καμγκουάμπα έγινε σύντομα γνωστό και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Τύπου, πανεπιστημιακών και του διευθυντή του TEDGlobal που προσκάλεσε τον εφευρετικό νεαρό να μιλήσει στο συνέδριό τους. Τελικά ο Καμγκουάμπα τέλειωσε το σχολείο και έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ των Η.Π.Α.

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, William Kamkwamba & Bryan Mealer, εκδόσεις Παπαδόπουλος.


σχετικα αρθρα