current views are: 12

9 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:58

Ο «Γυρισμός» της Toni Morrison κυκλοφορεί!

Το σπαρακτικό μυθιστόρημα της αφροαμερικανής συγγραφέως κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δημοσίευση 13:58’

Το σπαρακτικό μυθιστόρημα της αφροαμερικανής συγγραφέως κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το όνομα της Toni Morrison είναι ευρεία γνωστό. Ακόμα και εκείνοι που έχουν χρόνια να ανοίξουν βιβλίο γνωρίζουν την αγαπημένη συγγραφέα της Όπρα Γουίνφρι και του Μπαράκ Ομπάμα. Επιπλέον είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα συγγραφέας η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993.

Στην Ελλάδα την γνωρίζουμε μέσα από τα εννέα βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Ανάμεσά τους τα πιο γνωστά είναι η «Αγαπημένη» και το «Τραγούδι του Σόλομον» που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό σε νέα μετάφραση από την Κατερίνα Σχοινά.

Ο «Γυρισμός», το προτελευταίο από τα έργα της που κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι ίσως το πιο «ωμό» και σπαρακτικό από τα μυθιστορήματα της Μόρισον, γραμμένο λίγο πριν και λίγο μετά από τον θάνατο του γιου της στον οποίον το αφιερώνει. Σε αυτό η συγγραφέας επανέρχεται στα γνωστά μοτίβα της φυλετικής καταγωγής και της παιδικής ηλικίας με όλη την ένταση του συσσωρευμένου πόνου και τον πόθο της λύτρωσης.

Η υπόθεση με λίγα λόγια:
Αμερική, δεκαετία του ’50. Ένας νεαρός Αφροαμερικανός,
ο Φρανκ Μάνεϊ, κατατάσσεται στον στρατό. Έχει επιτέλους κατορθώσει να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της μικρής πόλης του Νότου όπου μεγάλωσε, ωστόσο αναγκάζεται να αφήσει πίσω τη μικρή του αδερφή Σι την οποία πάντα προστάτευε. Ο πόλεμος της Κορέας τον τραυματίζει ψυχικά και τον γεμίζει ενοχές. Η επιστροφή στην πατρίδα μοιάζει σαν μια νέα αρχή δίχως νόημα και σκοπό, ώσπου μαθαίνει ότι η Σι κινδυνεύει. Ξαφνικά, ο Γυρισμός αποκτά σημασία. Η πορεία προς τη διάσωση της Σι  ανασύρει επίπονες αναμνήσεις, θαμμένα μυστικά και μια ελπίδα λύτρωσης.

«Γυρισμός», Toni Morrison, εκδόσεις Παπαδόπουλος