ΒΙΒΛΙΟ

Η (παραγνωρισμένη) αξία του Βυζαντίου σε ένα βιβλίο

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2017, 22:02 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2017, 18:01
Η (παραγνωρισμένη) αξία του Βυζαντίου σε ένα βιβλίο
Facebook Twitter Whatsapp

Η καθηγήτρια της ύστερης αρχαιότητας και της βυζαντινής ιστορίας στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, Έιβεριλ Κάµερον, θέλει να δώσει στο Βυζάντιο τη θέση που του αξίζει

Για πολλούς το Βυζάντιο παραµένει στρυφνό, περιθωριακό, βαρύ. Παρά τις προσπάθειες ορισµένων νεότερων ιστορικών, προκαταλήψεις εξακολουθούν να παραµορφώνουν την άποψη που έχει τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί µελετητές για τον βυζαντινό πολιτισµό, τον οποίο συχνά υποβιβάζουν, αντιµετωπίζοντάς τον ως φτωχό συγγενή του κλασικού κόσµου. Στο βιβλίο αυτό η διεθνούς κύρους ιστορικός Έιβεριλ Κάµερον παρουσιάζει µια πρωτότυπη και προσωπική θεώρηση των προκλήσεων και των ζητηµάτων που έχουν να αντιµετωπίσουν οι ιστορικοί του Βυζαντίου σήµερα.

Γιατί το Βυζάντιο συχνά αγνοείται ή εξορίζεται σε µια δική του ιστορική σφαίρα; Ποια είναι η θέση του Βυζαντίου στη σύγχρονη συζήτηση γύρω από την αυτοκρατορία και ποια η φύση του πολιτειακού του συστήµατος; Πόσο «ελληνικό» ήταν το Βυζάντιο; Ποια είναι η σχέση του Βυζαντίου µε τον ορθόδοξο χριστιανισµό; Τι πρόσφερε η βυζαντινή εικαστική τέχνη;

Η Κάµερον αντικρούει παρανοήσεις γύρω από το Βυζάντιο, αναλύει γιατί είναι τόσο σηµαντική η ενσωµάτωση του πολιτισµού του σε ευρύτερα ιστορικά σύνολα και εκθέτει τους λόγους για τους οποίους το Βυζάντιο θα έπρεπε να κατέχει κεντρική θέση στη διαρκώς εµπλουτιζόµενη συζήτηση για τις σχέσεις ανάµεσα στη ∆ύση και στην Ανατολή, στον χριστιανισµό και στο ισλάµ, στον καθολικισµό και στην ορθοδοξία, και στην αρχαία και στη µεσαιωνική περίοδο.

Η Έιβεριλ Κάµερον είναι οµότιµη καθηγήτρια της ύστερης αρχαιότητας και της βυζαντινής ιστορίας στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει κοσµήτορας του Κολεγίου Keble στην Οξφόρδη. Έχει γράψει, µεταξύ άλλων, τα βιβλία «The Mediterranean World in Late Antiquity», «The Byzantines» (Οι Βυζαντινοί, εκδόσεις Ψυχογιός, 2009), «The Later Roman Empire» (Η ύστερη Ρωµαϊκή Αυτοκρατορία, εκδ. Καρδαµίτσα, 2000).

Η αξία του Βυζαντίου,  Έιβεριλ Κάµερον, εκδόσεις Πατάκη

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr