ΒΙΒΛΙΟ

Ο αδελφός σου, Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2018, 14:32 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2018, 15:17
Ο  αδελφός σου, Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Facebook Twitter Whatsapp

Ξανακυκλοφορούν τα συγκλονιστικά «Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στο μυαλό μιας μεγαλοφυΐας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την εμπειρία της ανάγνωσης των επιστολών –περισσότερες από 600- που έστειλε ο Βαν Γκογκ στον αδελφό του Θεόδωρο. Τις ανακάλυψε η σύζυγος τους Θεόδωρου μετά από τον θάνατό του, τις συγκέντρωσε και επιμελήθηκε την έκδοσή τους πριν από περίπου εκατό χρόνια.

Σε αυτές ο ζωγράφος αποκαλύπτει τις σκέψεις του για τους σύγχρονούς του ζωγράφους, λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του και τα σχέδια του για μελλοντικά έργα.

Από την εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης «Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο»:
Σαν εκείνους τους ολόλαμπρους κόκκινους, κίτρινους ήλιους που τόσο συχνά βλέπουμε στο απέραντο έργο του, έτσι κι η μεγαλοφυΐα του Βικέντιου Βαν Γκογκ προβάλλει μέσ’ από τα Γράμματα, ωραία, αδρή και άτρωτη. Εδώ υπάρχει μονάχα ο καλλιτέχνης που, απ’ τα πρώτα του βήματα, ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ζητάει και προπάντων πώς να το πετύχει. Με μιαν αδάμαστη θέληση, με μια επίμονη διορατικότητα που μονάχα οι «από Θεού» διαθέτουν, ανεβαίνει το δύσκολο δρόμο του, σίγουρος για τη δουλειά του, βέβαιος για τη δόξα και την αθανασία. Κρατώντας για τον εαυτό του το ραβδί του αναχωρητή και το ξερό ψωμί και τα ξυλοπάπουτσα του χωριάτη, χαρίζει τους θησαυρούς της ψυχής και της τέχνης του σ’ όσους μπορούν να τον καταλάβουν και να νιώσουν τον ανασασμό των δέντρων και τη θλίψη της φτωχικής καλύβας. Και δω, στα Γράμματά του, μια καλλιτεχνική ψυχή δείχνει όλο το θεϊκό μεγαλείο της.

«Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο», Βίνσεντ Βαν Γκογκ, εκδόσεις Γκοβόστη