ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφορεί: «Βαρθολομαίος, Αποστολή και Όραμα»

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2018, 16:28 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2018, 19:12
Κυκλοφορεί: «Βαρθολομαίος, Αποστολή και Όραμα»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο βίος και η προσωπικότητα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως τα κατέγραψε ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Χρυσαυγής, σε μια συλλεκτική έκδοση την οποία προλογίζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος

Διαβάζεται και ως μυθιστόρημα. Η ανάδειξη ενός παιδιού φτωχής οικογένειας από ένα μικρό χωριό της Ίμβρου στον πατριαρχικό θρόνο σε ηλικία 51 ετών, μετά από χρόνια σπουδών και γόνιμης υπηρεσίας στο όνομα της ορθόδοξης πίστης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι ένα συναρπαστικό success story με ενδιαφέρουσες φιλοσοφικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Όμως, η ιστορία του Δημήτριου Αρχοντώνη –το «πραγματικό» όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου-  είναι πάνω απ’ όλα μια ιστορία αγώνων για την εμπέδωση των αξιών της Ορθοδοξίας, την ενότητα του Χριστιανισμού, την κατανόηση ανάμεσα σε έθνη, θρησκείες και εκκλησίες, την αποφυγή νέων διχασμών και την αποκατάσταση των ρηγμάτων που προϋπήρχαν. Προικισμένος με ισχυρά πνευματικά εφόδια στη διάρκεια των πολυετών σπουδών του, πρώτα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στη συνέχεια στο Ποντιφικικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών στη Ρώμη, σρο Οικουμενικό Κέντρο του Bossay στη Γενεύη κατόπιν και, τέλος, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, έχοντας σημαντική εμπειρία σε διοικητικά πόστα στην σκιά του προκατόχου του, Δημήτριου, ο Βαρθολομαίος πέτυχε να κρατήσει όρθιο το οικοδόμημα της ορθοδοξίας παρά τις σεισμικές δονήσεις από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ και την ανάδυση νησίδων εκκλησιαστικής εξουσίας στην ανατολική Ευρώπη. Πέτυχε επίσης να στρέψει το βλέμμα των πιστών σε ζητήματα όπως το περιβάλλον, εγκαινιάζοντας μια εποχή «περιβαλλοντικής ηθικής», κερδίζοντας επάξια μια θέση ανάμεσα στους «100 ανθρώπους με την πιο μεγάλη επιρροή στον κόσμο» για το έτος 2008 από το περιοδικό Time.

Απόδειξη αυτής της επιρροής του και τα άρθρα που συνεισέφεραν τιμής ένεκεν για την ολοκλήρωση του έργου ο Joseph R. Biden,τέως Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., ο Βένεδικτος ΙΣΤ’, πρώην Πάπας της Ρώμης, ο Ραββίνος David Rosen, o πρώην Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Rowan Williams, o Al Gore, τέως Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., ο George Stephanopoulos και η Jane Goodall, Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

Το «Βαρθολομαίος, Αποστολή και Όραμα» κυκλοφορεί σε έναν καλαίσθητο τόμο 352 σελίδων από τον πρωτοεμφανιζόμενο εκδοτικό οίκο AΘENS BOOKSTORE Publications.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr