ΒΙΒΛΙΟ

«Ο απατεώνας» είναι ένας από εμάς

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2018, 21:01 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2018, 17:35
«Ο απατεώνας» είναι ένας από εμάς
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Χαβιέρ Θέρκας, συγγραφέας του πολύκροτου «Στρατιώτες της Σαλαμίνας», αναζητά την αλήθεια μέσα σε βουνά από ηρωικά ψέματα και εύθραυστες αυταπάτες

Τον Μάιο του 2005 η ζωή του Ενρίκ Μάρκο κατέρρευσε. Ο ενενηντάχρονος επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο ήρωας της δημοκρατίας, αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας απατεώνας. Οι ιστορίες που αφηγούνταν στις δεκάδες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει, στις διαλέξεις και στις ομιλίες ήταν ιστορίες άλλων. Ο ίδιος, αν και είχε διατελέσει πρόεδρος της ισπανικής ένωσης επιζώντων για μια τριετία, ουδέποτε εκτοπίστηκε, βασανίστηκε ή υπέστη κάποια άλλη βλάβη που θα δικαιολογούσε τις τιμές που τον αποδίδονταν.

Η είδηση έσκασε στη Βαρκελόνη σα βόμβα. Ακόμα και τα ξένα Μέσα έσκυψαν πάνω από αυτή την απίθανη ιστορία σφετερισμού της ζωής των άλλων.

Όμως, ήταν αλήθεια τόσο εξωφρενική; Τόσο έξω από εμάς και την παθολογική ανάγκη μας να φιλοτεχνούμε τον εαυτό μας  όπως επιθυμούμε;

Ο Χαβιέρ Θέρκας, παθιασμένος με την φύση του ηρωισμού, αναζητά στο βάθος του μυαλού του Ενρίκ Μάρκο τις ρίζες της ανεξάντλητης ικανότητας του ανθρώπου να τρέφει αυταπάτες, να ξαναγράφει την ιστορία προς όφελός του, να επαιτεί για την αναγνώριση των άλλων.

«Ο απατεώνας», Χαβιέρ Θέρκας, εκδόσεις Πατάκη

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις