ΒΙΒΛΙΟ

Μετά την Ευρώπη… τι;

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2018, 14:54 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 18:33
Μετά την Ευρώπη… τι;
Facebook Twitter Whatsapp

Στο νέο έργο του «Μετά την Ευρώπη: Μετανάστευση – Εθνικισμός – Λαϊκισμός» ο  Ίβαν Κράστεφ αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σήμερα

Στο έργο του «Μετά την Ευρώπη» ο Κράστεφ αναλύει τις σοβαρότερες κρίσεις που ταλανίζουν την ήπειρο σήμερα και, χωρίς υπεκφυγές, καταλήγει σε ένα απαισιόδοξο συμπέρασμα: Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει, είναι ίσως το πιθανότερο σενάριο για το μέλλον.

Από τον πρόλογο για την ελληνική έκδοση του Τάκη Σ. Παππά, συγγραφέα του βιβλίου «Populism and Crisis Politics in Greece»

Κουβαλώντας το βίωμα του Βούλγαρου που έζησε σε νεαρή ηλικία την κατάρρευση της φαινομενικά αιώνιας Σοβιετικής Ένωσης, ο νυν πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια και μόνιμος εταίρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βιέννη Ίβαν Κράστεφ συνθέτει ένα δοκίμιο στοχασμού για το μέλλον της Ευρώπης με τίτλο «Μετά την Ευρώπη» (After Europe).

Ο Κράστεφ, ένας από τους πιο οξυδερκείς και έντιμους πολιτικούς συγγραφείς των τελευταίων ετών σύμφωνα με τους Sunday Times, αναλύει τα φαινόμενα που συνιστούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως η προσφυγική κρίση, η ισχυροποίηση του λαϊκισμού, η άνοδος των ξενοφοβικών κομμάτων και το έλλειμμα ηγετών με πολιτική ικανότητα και όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, και στοχάζεται γύρω από τα αίτια αυτής της μεταστροφής στη νοοτροπία και την αντίληψη των Ευρωπαίων - μια μεταστροφή που είναι φανερό πως έχει ήδη αντίκτυπο στον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη πως η πολιτική συνθήκη που βιώνουμε σήμερα παρουσιάζει ανησυχητικά πολλά κοινά στοιχεία με ένα προηγούμενο επεισόδιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, ο συγγραφέας καλεί τους αναγνώστες να προβληματιστούν μαζί του για τη νέα μορφή επανάστασης που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και τους προετοιμάζει με τον πιο βαθυστόχαστο και διεισδυτικό τρόπο για τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον για την ταυτότητα –ή ακόμα και για την επιβίωση– της Ε.Ε.

Μετά την Ευρώπη: Μετανάστευση – Εθνικισμός – Λαϊκισμός,  Ίβαν Κράστεφ (Μετάφραση Γιώργος Καράμπελας, Πρόλογος στην ελληνική έκδοση Τάκης Σ. Παππάς), εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr