CINEMA

Στην «κούρσα» για τα Όσκαρ η ταινία του Πάνου Κούτρα «Xenia»

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2015, 16:30 / Ανανεώθηκε 3 Σεπτεμβρίου 2015, 16:36
Στην «κούρσα» για τα Όσκαρ η ταινία του Πάνου Κούτρα «Xenia»
Facebook Twitter Whatsapp

Το βραβευμένο και... γυρισμένο στα κινηματογραφικά φεστιβάλ φιλμ ''Xenia'' του σκηνοθέτη Πάνου Κούτρα θα είναι αυτό που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην διαδικασία για την διεκδίκηση του βραβείου 'Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την φετινή χρονιά.

Το βραβευμένο και... γυρισμένο στα κινηματογραφικά φεστιβάλ φιλμ ''Xenia'' του σκηνοθέτη Πάνου Κούτρα θα είναι αυτό που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην διαδικασία για την διεκδίκηση του βραβείου 'Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την φετινή χρονιά.

Η ταινία επιλέχθηκε μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού και απόφαση της αν. Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα. 

Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Κώστας Νικούλι και ο Νίκος Γκέλια και η υπόθεση έχει ως εξής: Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, δύο αδέλφια, ο Ντάνυ και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε πριν χρόνια. Σκοπός τους να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά και τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και φίλους, θα κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή και θα ενηλικιωθούν χωρίς ποτέ να παραιτηθούν από το δικαίωμα να ονειρεύονται.

Να σημειωθεί ότι η ταινία έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

O σκηνοθέτης της ταινίας Πάνος Κούτρας σημειώνει: 

Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας θα μπορούσαν να είναι ήρωες ενός παραμυθιού, από αυτά που διηγούνται ιστορίες για παιδιά που χάνονται στο δάσος αναζητώντας καταφύγιο ή που προσπαθούν να μεγαλώσουν μόνα σε ένα κόσμο εχθρικό και άδικο, όπου οι «μεγάλοι», πριν τα εγκαταλείψουν, τα έχουν ήδη απαρνηθεί.

Μόνο που το «παραμύθι» του Ντάνυ και του Οδυσσέα είναι πραγματικό.

Γεννημένοι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα, τα δύο αδέρφια δεν έχουν ελληνική ταυτότητα. Σε μια χώρα όπου ισχύει ακόμη το δίκαιο «του αίματος», και όχι αυτό «του εδάφους», o Ντάνυ και ο Οδυσσέας είναι ξένοι. Και σαν ξένοι μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται στην Ελλάδα της κρίσης, των βίαιων αλλαγών, του ρατσισμού.

Τα δύο αδέρφια θα μπορούσαν, ωστόσο, να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου. Σαν τόσους άλλους που βρίσκονται χωρίς πατρίδα, παγιδευμένοι σε ένα νομικό κενό, στερούμενοι βασικών δικαιωμάτων. Σε ένα κόσμο που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες και να παραδεχτεί τα λάθη του, που αρνείται να ανταλλάξει τη φρούδα σιγουριά του παρελθόντος με την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Ένα κόσμο που αρνείται να ενηλικιωθεί.

Ο Ντάνυ και ο Οδυσσέας είναι η πρώτη γενιά του 21ου αιώνα.

Τους συναντάμε όταν ξεκινούν από το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας (και της Ευρώπης), την Κρήτη, για να διασχίσουν ολόκληρη την ενδοχώρα και να καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη του Βορρά. Εκεί όπου πιστεύουν ότι τους περιμένει η υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, που όμως κανείς από τους δυο τους δεν ξέρει αν είναι έτοιμοι να ζήσουν.

Καθώς περιπλανώνται σε μία χώρα που μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά από ένα ισχυρό χτύπημα, τα δύο αδέρφια θα αναμετρηθούν με τις αντοχές και τις φοβίες τους, θα συναντήσουν εχθρούς και φίλους και θα έρθουν αντιμέτωποι με τον άγνωστο εαυτό τους όπως και με τον κόσμο που ποτέ δεν διάλεξαν να ζήσουν.