current views are: 3

6 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:48

Ταινία, φώτα, πάμε… στη Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης αρχίζει σήμερα με την ταινία «Victoria» του γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ στο ιστορικό σινεμά Ολύμπιον και ένα γεμάτο πρόγραμμα.

Δημοσίευση 06:48’
αρθρο-newpost

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης αρχίζει σήμερα με την ταινία «Victoria» του γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ στο ιστορικό σινεμά Ολύμπιον και ένα γεμάτο πρόγραμμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης αρχίζει σήμερα με την ταινία «Victoria» του γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ στο ιστορικό σινεμά Ολύμπιον και ένα γεμάτο πρόγραμμα.

Ο πιο μακρόβιος κινηματογραφικός θεσμός στην χώρα μας ανοίγει πανιά για 56η χρονιά. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει το ταξίδι του διάρκειας 10 ημερών στα γνωστά λημέρια –Ολύμπιον, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές- με ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο έχει περίπου τα πάντα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: Με κύριο άξονα τη διερεύνηση των νέων τάσεων στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή και την ανακάλυψη νέων δημιουργών, ο διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης συγκρότησε ένα πρόγραμμα από πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα και το «Interruption» του Γιώργου Ζώη.

Ελληνικές ταινίες 2015: Με 20 ταινίες μεγάλου μήκους (14 ταινίες σε πρώτη προβολή κι ακόμη 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα), 16 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας, καθώς και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο του αφιερώματος «70 Χρόνια Ελληνικό Animation» το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τιμά τους έλληνες δημιουργούς.

Αφιέρωμα στον γάλλο σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν: Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του σκηνοθέτη ο οποίος θα δώσει ένα masterclass το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στις 11:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Αφιέρωμα στον ρουμάνο Μίρτσεα Ντανελιούκ: Ταινίες που δύσκολα θα δει κανείς από έναν σημαντικό εκπρόσωπο της γενιάς του ’80 που επηρέασε τους μεταγενέστερούς του δημιουργούς.

Focus στο νέο αυστριακό σινεμά: Μια επιλογή από αυστριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, σε περιθωριοποιημένες ομάδες, στον καταναλωτισμό και τη μετανάστευση, από σκηνοθέτες που συνδέονται με την ανάγκη να εκφράσουν την εποχή της.

Αφιέρωμα «70 Χρόνια Ελληνικό Animation»: Μια ανθολογία από 40 μικρού μήκους animation φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα, από το πρώτο κινούμενο του Σταμάτη Πολενάκη «Ο Ντούτσε αφηγείται…» μέχρι τη νέα γενιά δημιουργών.

Ανοιχτοί Ορίζοντες: Δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά.

Ειδικές Προβολές: Μια ευκαιρία να παρευρεθούμε στις πρεμιέρες των νέων ταινιών των Αλεξάντρ Σοκούροφ, Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, Τζαφάρ Παναχί, Κορνέλιου Πορουμπόιου, Χιροκάζου Κόρε-Έντα, Ναόμι Καουάσε και Λάσλο Νέμες.

Ειδική προβολή Σαντάλ Ακερμάν: Το φεστιβάλ αποχαιρετά την σπουδαία βελγίδα δημιουργό η οποία υπήρξε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του ΦΚΘ. Θα προβληθεί η τελευταία ταινία μυθοπλασίας που γύρισε η δημιουργός το 2011, με τίτλο «Η μωρία του Αλμάιερ».

Ματιές στα Βαλκάνια: Το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός είναι αποκαλυπτικό των νέων τάσεων στις γειτονικές χώρες με προβολές έργων νέων δημιουργών.

Νεανική Οθόνη: Ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλο τον κόσμο.

Από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου 2015 θα διεξαχθεί και η Αγορά, το αναπτυξιακό μέρος του φεστιβάλ με δράσεις όπως το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το Works in Progress και το Film Market. Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η  καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE  σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και για να προμηθευτείτε εισιτήρια, πηγαίνετε στη διεύθυνση http://tiff.filmfestival.gr/


σχετικα αρθρα