current views are: 13

14 Απριλίου 2016
Δημοσίευση13:31

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό 69ο Φεστιβάλ Καννών

Το φεστιβάλ ξεκίνησε. Ιδού οι βασικοί πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης

Δημοσίευση 13:31’

Το φεστιβάλ ξεκίνησε. Ιδού οι βασικοί πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης

Το φεστιβάλ ξεκίνησε. Ιδού οι βασικοί πρωταγωνιστές της φετινής 69ης διοργάνωσης

Τα φλας άρχισαν να αστράφτουν κατά μήκος της Κρουαζέτ και όλοι οι βασικοί παίκτες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, διανομείς και διαφημιζόμενοι, βρίσκονται στις θέσεις τους για να πάρουν μέρος στο υπερθέαμα που ονομάζεται Φεστιβάλ Καννών. Τη μερίδα του λέοντος της δημοσιότητας θα κερδίσουν ως συνήθως οι στιλιστικές επιλογές των σταρ στο κόκκινο χαλί καθώς, οι –όχι πάντα κόσμιες- αντιδράσεις του κοινού στις ανοιχτές προβολές και οι μπηχτές ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής για την απονομή των τροπαίων.

Μέχρι τότε ωστόσο, ας δούμε τι μας επιφυλάσσει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ:

  • Το «American Honey» είναι η πρώτη αμερικανική ταινία της Αντρέα Άρνολντ, της αγγλίδας δημιουργού των «Red Road» και «Fish Tank» με τον Σία Λε Μπουφ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το φιλμ θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και θα είναι ένα από τα τρία  γυναικών δημιουργών που θα διεκδικήσουν φέτος τον Χρυσό Φοίνικα.
  • Το «I, Daniel Blake» είναι το τελευταίο φιλμ του Κεν Λόουτς και μία από τις εκπλήξεις του φεστιβάλ, αφού ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί. Ο 79άχρονος δημιουργός και «νικητής» της διοργάνωσης το 2006 διηγείται την ιστορία ενός μαραγκού που αγωνίζεται να βρει μια λύση στα γρανάζια της γραφειοκρατίας όταν αρρωσταίνει.
  • Ο Ολιβιέ Ασάγιας («Μετά το Μάη») επιστρέφει και αυτός στα γνώριμα λημέρια των Καννών με την ταινία «Personal Shopper» και την Κρίστεν Στιούαρτ στον κεντρικό ρόλο.
  • Η Στούαρτ πρωταγωνιστεί επίσης στη νέα ταινία του Γούντι Άλεν «Cafe Society» –θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού στην έναρξη του φεστιβάλ- πλάι στους Τζέσι Άιζενμπεργκ και Στιβ Καρέλ.  
  • Ο σκηνοθέτης του «Εκλεκτού της Νύχτας», Τζεφ Νίκολς, θα καταφτάσει στις Κάννες με το «Loving», μια ταινία για ένα πραγματικό ζευγάρι που αντιμάχεται της φυλετικές προκαταλήψεις στην Αμερική της δεκαετίας του ’50. Με τη Ρουθ Νέγκα και τον Τζόελ Έντγκερντον η ταινία θεωρείται από τα φαβορί της χρονιάς.
  • Το «The Neon Demon» του δανού Νίκολας Γουίντινγκ Ραφν («Drive» και «Only God Forgives») με την Ελ Φάνινγκ και την Κριστίνα Χέντρικς είναι ένα θρίλερ με ηρωίδες μοντέλα-βαμπίρ που αναμένεται να προσελκύσει πολύ κόσμο.
  • Η πέμπτη σκηνοθετική απόπειρα του Σον Πεν με τίτλο «The Last Face» διαδραματίζεται στην Αφρική με ήρωες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων  τους οποίους υποδύονται ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Σαρλίζ Θερόν.

Άλλα μεγάλα ονόματα βετεράνων σκηνοθετών που θα παρουσιάσουν δουλειά τους στο φετινό 69ο φεστιβάλ είναι οι: Πέδρο Αμοδόβαρ, Πολ Βερχόφεν, Τζιμ Τζάρμους (με δύο ταινίες) και Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το επίσημο σάιτ του φεστιβάλ http://www.festival-cannes.fr/en.html