ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Απορρίμματα: Η απεργία έληξε. Και λοιπόν...

του Δημήτρη Κωσταντόπουλου - Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2017, 09:17 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2017, 09:17
Απορρίμματα: Η απεργία έληξε. Και λοιπόν...
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Έστω, λοιπόν, ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνει με ταχύτατους ρυθμούς και μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλάξει η εικόνα των πόλεων κι από αυτή της "σκουπιδούπολης" με τους τόνους σκουπιδιών μετατραπεί στην προτέρα της μορφή, σημαίνει αυτό ότι λύθηκε το ζήτημα; Εκτιμώ πως όχι.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Έστω, λοιπόν, ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνει με ταχύτατους ρυθμούς και μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλάξει η εικόνα των πόλεων κι από αυτή της "σκουπιδούπολης" με τους τόνους σκουπιδιών μετατραπεί στην προτέρα της μορφή, σημαίνει αυτό ότι λύθηκε το ζήτημα; Εκτιμώ πως όχι.

Στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, η αποκομιδή τους είναι ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας που οφείλει να ακολουθεί μια σύγχρονη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη κοινωνία. Οι επόμενοι κρίκοι έχουν να κάνουν με την ανακύκλωσή τους και την περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τη στιγμή, λοιπόν, που στη Δανία αξιοποιούν τα σκουπίδια για παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, στην Ελλάδα τα αποθέτουμε σε ΧΥΤΑ που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, τους οποίους, λογικό είναι, κανείς να μη θέλει κοντά στον τόπο κατοικίας του.

Στη Δανία λειτουργούν δεκάδες υπερσύγχρονες μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων εντός πόλεων, οι οποίες μάλιστα μεριμνούν να τροφοδοτήσουν με θέρμανση τα κτίρια και τις κατοικίες στις πόλεις που τις φιλοξενούν. Με αυτόν τον τρόπο και δεδομένου ότι πρόκειται για μονάδες σύγχρονης αρχιτεκτονικής- που επί της ουσίας κοσμούν τις πόλεις- έχουν γίνει αποδεκτές ακόμη και στο κέντρο της Κοπεγχάγης, αλλά και σε πλούσια προάστια. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, έχουμε αφήσει το θέμα της ανακύκλωσης σε πρωτόγονη κατάσταση, όπου βλέπουμε μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα, να προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο, συλλέγοντας χαρτόκουτα από τα σκουπίδια, στοιβάζοντάς τα στα τρίκυκλά τους. Μια χώρα που δεν μεριμνά ούτε για τους μετανάστες που προσέρχονται σ'αυτήν για μια καλύτερη ζωή, ούτε για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως εξελίχθηκε η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών. Παρά τις εκκλήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Δήμους και άλλους κοινωνικούς φορείς, χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες, ώστε οι εργαζόμενοι τελικά να υποχωρήσουν χωρίς, ωστόσο, να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όσους προεκλογικά τους υπόσχονταν μονιμοποιήσεις και μετεκλογικά από τη θέση της κυβέρνησης τους γυρνούν την πλάτη. Το γεγονός ότι πολλές υπηρεσίες στο Δημόσιο υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού είναι γνωστό στους πολίτες. Αποτυπώνεται καθημερινά στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, σε όλη τη δομή του Δημοσίου.

Δεν μπορούν, όμως, να κατανοήσουν γιατί παρά το ότι υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και παρά την εκτεταμένη φορολογία, η πολιτεία δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ ποιότητας ζωής, ούτε να οργανώσει το Δημόσιο να λειτουργεί στα σύγχρονα πρότυπα, ούτε να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό καταλλήλως. Στην προκειμένη περίπτωση, η ευθύνη εναπόκειται αποκλειστικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με υποσχέσεις και ανεδαφικές- για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας- δεσμεύσεις δημιούργησε μια άλλη εικόνα της πραγματικότητας στον Ελληνικό λαό, χωρίς, ωστόσο, να έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Δεν χωρούν, όμως, άλλες υποχωρήσεις. Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

* O κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.