current views are: 12

30 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση14:05

Ο συνήθης «χαρτοπόλεμος» για το «άβατο» των Εξαρχείων

Τα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μια από τα ίδια.

Δημοσίευση 14:05’

Τα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μια από τα ίδια.

Τα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μια από τα ίδια. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή μέρα παρά μέρα σε αυτή την κατά τα άλλα πανέμορφη γειτονιά του κέντρου. Όπου μέρα παρά μέρα οι γνωστοί σε όλους «μπαχαλάκηδες» βγάζουν το άχτι τους κατά αστυνομικών και αυτοκινήτων συνήθως μόλις πέσει ο ήλιος…

Αλλά το χθεσινό περιστατικό αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει για λόγους δημόσιας τάξης την εκδήλωση των συνδικαλιστών αστυνομικών στην πλατεία των Εξαρχείων – μαζί με την συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στο Κολωνάκι, γεγονός το οποίο αποσιωπάται βεβαίως – βεβαίως, από ορισμένα κόμματα.

Ακολούθησε η γνωστή σε όλους διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: Η μεν κυβέρνηση δηλώνει δικαιωμένη που δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς να κάνουν την εκδήλωσή τους στα Εξάρχεια, η δε Νέα Δημοκρατία ζήτησε για πολλοστή φορά το κεφάλι του υπουργού Νίκου Τόσκα επί πίνακι και ανέφερε πως «οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται για όλους, όχι όμως για τους μπαχαλάκηδες που θέλουν να επιβάλλουν το χάος».

Για ακόμη μια φορά παρακολουθούμε έναν «χαρτοπόλεμο» για αυτό το ευαίσθητο θέμα, αλλά για την ταμπακιέρα απολύτως τίποτα. Η συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ που ορθώς απαγορεύτηκε – ήταν δείγμα ανευθυνότητας το να ρίξουν ορισμένοι βενζίνη στη φωτιά- και τα επεισόδια που σημειώθηκαν φέρνουν στο φως ξανά το ζήτημα του «άβατου» των Εξαρχείων. Και όλα τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν να καταθέσουν προτάσεις και να γίνει ειλικρινής διάλογος, για το πώς θα υπάρξει κανονικότητα σε αυτή την περιοχή.

Στο κάτω – κάτω, λύση δεν είναι το να «χαϊδεύονται» τα αυτιά ορισμένων πολιτικών ομάδων που φλερτάρουν με βίαιες πρακτικές, ώστε να μην προκαλούν επεισόδια. Από την άλλη όμως είναι ανεδαφικές και οι προτάσεις για αστυνομοκρατία στην περιοχή, να παρατάσσονται δηλαδή σε κάθε δρόμο και στενό των Εξαρχείων διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η λύση στο θέμα ή θα έρθει με δημοκρατικό τρόπο ή δεν θα έρθει καθόλου…