current views are: 13

12 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:08

Με δασκάλους να κοιμούνται σε παραλίες, Παιδεία δεν «χτίζεται»

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να πανηγυρίζει επειδή άνοιξαν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όμως δεν αρκεί αυτό για να γίνουμε επιτέλους σοβαρό κράτος. 

Δημοσίευση 14:08’

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να πανηγυρίζει επειδή άνοιξαν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όμως δεν αρκεί αυτό για να γίνουμε επιτέλους σοβαρό κράτος. 

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να πανηγυρίζει επειδή άνοιξαν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όμως δεν αρκεί αυτό για να γίνουμε επιτέλους σοβαρό κράτος. Άλλωστε θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως τα σχολεία μας θα πρέπει να έχουν επάρκεια σε προσωπικό.

Και καλές οι βαρύγδουπες δηλώσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία αλλά καλό θα είναι να αναλογιστούν κάποτε οι υπεύθυνοι πως με απαξιωμένους κοινωνικά δασκάλους και καθηγητές δεν γίνεται να «χτίσεις» Παιδεία αντάξια της Ιστορίας μας.

Τα κωμικοτραγικά γεγονότα της έλλειψης στέγης σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη για αρκετούς αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές με αποτέλεσμα να κοιμούνται στην παραλία δείχνει πως ουδείς ενδιαφέρεται για το πώς οι ίδιοι θα επιβιώσουν. Γιατί όταν αμείβονται με 700 ευρώ τον μήνα και για να ενοικιάσουν μια γκαρσονιέρα χρειάζονται πάνω από το μισό τους μηνιάτικο είναι αδύνατον να επιβιώσουν.

Το πρόβλημα βέβαια με τους αναπληρωτές δεν είναι τωρινό. Φέτος απλώς επιδεινώθηκε επειδή 170 δάσκαλοι και καθηγητές έφτασαν ταυτόχρονα σε Μύκονο και Σαντορίνη αφού φέτος τα «κενά» καλύφθηκαν και ορθώς από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων.

Φυσικά και η Πολιτεία θα επικαλεστεί την οικονομική κρίση για τους χαμηλούς μισθούς , και φυσικά ουδείς μπορεί να επιβάλλει σε μια καπιταλιστική κοινωνία στον ιδιώτη πόσο θα ενοικιάσει το ακίνητό του. Αυτά όμως τα αυτονόητα δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για την εκάστοτε εξουσία να μην λύνει ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών μας.

Γιατί η εκπαίδευση έχει να κάνει πρωτίστως με το εκπαιδευτικό προσωπικό που επανδρώνει τα δημόσια σχολεία μας. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γιατροί των νοσοκομείων στα νησιά αυτά. Θεωρούμε πως η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύση στα σοβαρά αυτά θέματα. Γιατί με τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία ουδείς δικαιούται να «παίζει».