17 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση15:21

Η φοροδοτική μας ικανότητα έχει εξαντληθεί

Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ανέβει στο ΤAXISnet τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Δημοσίευση 15:21’
editorial1708

Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ανέβει στο ΤAXISnet τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ανέβει στο ΤAXISnet τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος για τα ακίνητα που για ακόμη μια χρονιά θα υπολογιστεί με τις «αντικειμενικές» αξίες και όχι με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Έτσι όλοι εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε με βάση πολύ υψηλότερες τιμές για κάτι που η αξία του έχει ευτελιστεί σχεδόν τα τελευταία χρόνια.

Και βέβαια την ώρα που αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος καλούνται εκ νέου να «ψάξουν» χρήματα για να πληρώσουν τις νέες τους υποχρεώσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλουν και αυτοί νέες πιο «αλμυρές» εισφορές, και η απόγνωση των νοικοκυριών που κόβουν και τα αναγκαία για να είναι όσο μπορούν πιο τυπικοί στις υποχρεώσεις τους δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Αυτή η πολιτική της υπερφορολόγησης φυσικά και δεν είναι μνημονιακή μας υποχρέωση, αλλά επιλογή. Μια επιλογή με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας που αργά ή πολύ γρήγορα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να προχωρήσει. Άλλωστε η αύξηση των φόρων όπως λένε και τα στοιχεία δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση των εσόδων του Κράτους.

Γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Τον κανόνα αυτόν αγνοούν όσοι αποφασίζουν την αύξηση των φόρων ως «σανίδα σωτηρίας» για να μην αλλάξουν τίποτα. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις και η εξοικονόμηση χρημάτων από τις δημόσιες δαπάνες έχει πολιτικό κόστος και δεν ωφελεί όσους ακόμα σκέφτονται με μικροπολιτικές «λογικές» που έχουν από τα γεγονότα ξεπεραστεί.

Γιατί εάν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα ας τους το πούμε για μια τελευταία φορά. Η φοροδοτική ικανότητα των περισσοτέρων Ελλήνων έχει εξαντληθεί και αφού δεν είναι «ικανοί» να φορολογήσουν εκείνους που ακόμα έχουν «λίπος» το να «στεγνώσουν» όλους εμάς τους υπόλοιπους δεν βοηθάει σε τίποτα.

Στο τέλος θα σκοτώσουν την «αγελάδα» του ιδιωτικού τομέα που «αρμέγουν» και θα μείνουν έωλοι και χρεοκοπημένοι αντιλαμβανόμενοι την ζημιά που προκάλεσαν. Όμως τότε η χώρα θα έχει χρεοκοπήσει και τυπικά, γιατί ουσιαστικά είμαστε χρεοκοπημένοι από το 2010. Ας κοιτάξουν λοιπόν τι θα κάνουν για την ελάφρυνση των φόρων μήπως και μείνει «ζωντανή» καμιά μικρομεσαία επιχείρηση. Άλλωστε προεκλογικά όλοι δεν έλεγαν πως οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας; Ο λογαριασμός απλώς δεν βγαίνει. Το έχουν καταλάβει άραγε;