current views are: 26

24 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση16:01

Αφγανιστάν: Διαδήλωση 15 γυναικών υπέρ των δικαιωμάτων τους στην Καμπούλ

Οι διαδηλώτριες, πολλές με μαύρα γυαλιά ηλίου, που είχαν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλα και φορούσαν μάσκα προστασίας.

Δημοσίευση 16:01’
Αφγανιστάν

Οι διαδηλώτριες, πολλές με μαύρα γυαλιά ηλίου, που είχαν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλα και φορούσαν μάσκα προστασίας.

Γύρω στις 15 Αφγανές διαδήλωσαν για λίγο σήμερα στην Καμπούλ για να υπερασπιστούν «τα δικαιώματά τους έως τέλους», την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλώτριες, πολλές με μαύρα γυαλιά ηλίου, που είχαν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλα και φορούσαν μάσκα προστασίας, ξεκίνησαν την πορεία τους μπροστά από τέμενος στο κέντρο της Καμπούλ. Μέλη των υπηρεσιών Πληροφοριών των Ταλιμπάν έκαναν περιπολίες με αυτοκίνητα ενώ άλλοι περπατούσαν ένοπλοι στον δρόμο μπροστά από τη μικρή ομάδα των γυναικών. Εκείνες, διαφόρων ηλικιών, φώναζαν με υψωμένη τη γροθιά «γυναίκες, ζωή, αλληλεγγύη».

«Θα πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας έως το τέλος και δεν θα υποκύψουμε», είναι το σύνθημα που μπορεί να διαβάσει κανείς στο πλακάτ που κρατούσε μια διαδηλώτρια. «Η Αμερική και η Δύση πρόδωσαν τις Αφγανές», ανέφερε άλλο σύνθημα. «Η τρομακτική κατάσταση των Αφγανών γυναικών είναι ντροπή για τη συνείδηση του κόσμου», σύμφωνα με σύνθημα, γραμμένο στα αγγλικά σε άλλο πλακάτ.

Σύμφωνα με μία από τις συμμετέχουσες, που ερωτήθηκε μετά τη διαμαρτυρία και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, οι «Ταλιμπάν ήταν πολύ βίαιοι» και συνέλαβαν τρεις διαδηλώτριες, «τις οποίες ταπείνωσαν και προσέβαλαν» πριν τις αφήσουν ελεύθερες. «Οι Αφγανές βιώνουν την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής τους. Σήμερα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα και υποβάλλονται σε βία. Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, οι Αφγανές δεν αναγνωρίζονται ως ανθρώπινα όντα», πρόσθεσε η νεαρή γυναίκα.

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέβηκαν και πάλι στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, ύστερα από την αποχώρηση μετά από 20 χρόνια πολέμου των αμερικανικών στρατευμάτων, οι διαδηλώσεις γυναικών, που σπάνια συγκεντρώνουν πάνω από σαράντα ανθρώπους, έχουν γίνει επικίνδυνες. Πολλές διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί και απαγορεύεται όλο και περισσότερο στους δημοσιογράφους να καλύψουν τις συγκεντρώσεις.

Ζωή με περιορισμούς

Οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει μια υπερβολικά αυστηρή ερμηνεία του ισλάμ και έχουν σταδιακά υιοθετήσει ολοένα και πιο σκληρούς κανόνες, περιορίζοντας ιδιαίτερα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών. Τα σχολεία θηλέων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν κλείσει. Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποκλειστεί από το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων θέσεων εργασίας ή λαμβάνουν έναν πενιχρό μισθό για να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στις γυναίκες απαγορεύεται επίσης να ταξιδέψουν μόνες τους μακριά από την πόλη τους και πρέπει να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσης τον Νοέμβριο ότι δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να συχνάζουν σε πάρκα και κήπους της Καμπούλ. Χθες, οι υπεύθυνοι τηλεπικοινωνιών στην επαρχία Ουρουζγκάν (νότια) ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν κάρτες SIM για τα κινητά τους διότι τα καταστήματα δεν διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για να τις εξυπηρετήσουν.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που διοργανώνει αύριο την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών, η βία απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια παραμένει η πιο διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Εκτιμάται ότι αφορά 1 στις 3 γυναίκες. Ένας αριθμός που παραμένει πρακτικά αμετάβλητος τα δέκα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό.


σχετικα αρθρα