Δημοσίευση:

Αγαπηδάκη: Κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό – Σε καραντίνα ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου

Δεν έχει καμία σχέση με την ευκολία μετάδοσης του κορονοϊού, υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης
Δημοσίευση:
Αγαπηδάκη: Κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό – Σε καραντίνα ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη – Πηγή: Eurokinissi
Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης

Δεν έχει καμία σχέση με την ευκολία μετάδοσης του κορονοϊού, υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η Ελλάδα έχει λάβει τα υψηλότερα μέτρα προστασίας για τον χανταϊό, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σχολιάζοντας την άφιξη στην Αθήνα του Έλληνα επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, στο οποίο είχαν εμφανιστεί κρούσματα της ασθένειας. Ο άνδρας βρίσκεται προληπτικά σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ όπως έγινε γνωστό, την παρακολούθησή του έχει αναλάβει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ο άνθρωπος είναι ασυμπτωματικός, αλλά επειδή όλες οι επαφές που βρίσκονταν στο πλοίο θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου -υπό την έννοια ότι ενδέχεται κάποιος να εκδηλώσει συμπτώματα- για να είμαστε 100% βέβαιοι βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης», ανέφερε στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός. «Είναι μια χαρά και θα παραμείνει εκεί για 45 ημέρες, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο», διευκρίνισε.

Όπως σημείωσε, «ακόμη κι αν εκδηλώσει συμπτώματα τις επόμενες εβδομάδες –κάτι που θεωρείται μικρή πιθανότητα– θα είναι ασφαλής τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεται σε επαφή».

Καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη, η Ειρήνη Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι ο χανταϊός των Άνδεων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Πρέπει να υπάρχει παρατεταμένη και πολύ στενή επαφή με άνθρωπο που νοσεί, προκειμένου να υπάρξει μετάδοση», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την ευκολία μετάδοσης που είχε ο κορωνοϊός».

Τονίζοντας ότι η πολιτεία είναι σε εγρήγορση, έχει λάβει τα μέτρα της και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε: «Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζει ο πολίτης είναι ότι όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες ή έρχονται σε επαφή με τρωκτικά πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης: Να καθαρίζουν σωστά τους χώρους, να πλένουν τα χέρια τους, να φορούν γάντια και μάσκα όταν χρειάζεται και να αποφεύγουν την επαφή με περιττώματα τρωκτικών».

Χωρίς συμπτώματα ο 70χρονος

Ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου έφτασε στην Ελλάδα τα ξημερώματα, με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο 70χρονος παρελήφθη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου θα παραμείνει προληπτικά για 45 ημέρες. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν:

«Επιβάτης κρουαζιερόπλοιου, στο οποίο εκδηλώθηκαν κρούσματα Hantavirus Pulmonary Syndrome, για καθαρά προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς υγειονομικές οδηγίες, μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ και έχει τεθεί σε προληπτική απομόνωση και παρακολούθηση στο ΠΓΝ Αττικόν. Ο πολίτης δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετιζόμενο με τη νόσο. Το μέτρο εφαρμόζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο επιτήρησης και πρόληψης, χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη λοίμωξη ή ένδειξη ενεργού νόσου.

Οι αρμόδιοι ιατροί του ΠΓΝ Αττικόν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούν την κατάσταση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη:

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.