current views are: 317

28 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση21:57

Άγνοια για το δημοσίευμα των New York Times δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης – Διαβάστε το επίμαχο άρθρο

Όπως γράφουν οι New York Times, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα

Δημοσίευση 21:57’
Άδωνις Γεωργιάδης

Όπως γράφουν οι New York Times, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα

Ότι δεν έχει δεχθεί καμιά δωροδοκία απ’ τη Huawei και ότι δεν γνώριζε τίποτα περί έμμεσης παρακολούθησής του απ’ τις λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσε στο Documento ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το σημερινό δημοσίευμα των Νέων που αναφέρεται σε  αποκαλύψεις απ’ τους New York Times.

Ο υπουργός, ο οποίος εμπλέκεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με τρία λάπτοπ και ένα ρολόι την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, απαντά ότι τα έχει αγοράσει και διαθέτει τις αποδείξεις, ενώ για το ζήτημα της έμμεσης παρακολούθησης σχολίασε πως αν έχει γίνει είναι παράνομη.

«Εγώ δεν ξέρω τίποτα από όλα αυτά. Εγώ, τα διάβασα στα «Νέα». Εδέχθη μερικά ερωτήματα από έναν συνεργάτη των New York Times για το αν η Huawei μου είχε χαρίσει δύο κινητά τηλέφωνα το 2020» δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης σε ερώτηση για κενό ασφαλείας τη στιγμή που υπουργός μαθαίνει από μια εφημερίδα ότι παρακολουθήθηκε από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ερωτηθείς αν τον  απασχόλησαν είπε πως «μα δεν παρακολουθούσαν εμένα. Απ΄ ό,τι κατάλαβα, έναν Κινέζο παρακολουθούσαν… Ακριβώς, μέσω τρίτων έγινε η παρακολούθηση…

Αν έχει γίνει, είναι παράνομο. Δεν το πήρα και πολύ στα σοβαρά γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος Έλληνας που να πιστεύει στ΄ αλήθεια ότι υπάρχει υπουργός που θα δωροδοκείτο με δύο κινητά τηλέφωνα».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «η εταιρεία Huawei κατά την τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πήρε όχι μόνο από εμένα, γενικά από το κράτος, σχεδόν τίποτα. Μηδέν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες ή/και συμβάσεις» απάντησε.

Το δημοσίευμα και το χρονικό της υπόθεσης

Όπως γράφουν οι New York Times, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.

Οι επαφές, που προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στην Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να εργαστεί στη χώρα. Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί της εταιρείας, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times.

Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά μεταξύ μας», έγραψε ένας διευθυντής της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία που πήρε το όνομά του από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τους NYT.

Στη συνέχεια, το έγκυρο αμερικανικό μέσο τονίζει ότι «η ανταλλαγή ήταν μέρος περισσότερων από 120 μηνυμάτων και περιλήψεων εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei που παρασχέθηκαν στους Times από άτομο που εργαζόταν για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ερεύνησε την εταιρεία. Το υλικό, το οποίο προσδιόριζε τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία, και υπερέβη τα όρια των ελληνικών κανόνων που περιορίζουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς της κυβέρνησης.

Στην επικοινωνία, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadget σε έναν ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του (σ.σ. Άδωνι Γεωργιάδη), την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και μετανάστευσης και την οργάνωση της μεταφοράς των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών κατά τη διάρκεια ενός βιομηχανικού συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπογραφούν συμφωνίες για τα έργα προτεραιότητας».

Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι η Huawei, βρίσκεται στη μέση ενός τεχνολογικού Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, λόγω των φόβων ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε περιορίσει τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei στη χώρα και είχε αποκλείσει την πρόσβαση της εταιρείας σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν επίσης επιθετικές πιέσεις σε συμμάχους για να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας εκτός Κίνας.

«Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεικτής επιτυχίας της αμερικανικής εκστρατείας λόμπι. Δεν έχει απαγορεύσει εντελώς τα προϊόντα της Huawei και η εταιρεία αγωνίστηκε για να διατηρήσει τη θέση της στη χώρα».

Οι αναφορές σε Καϊλή και Σπυράκη

Καθώς ο έλεγχος της Huawei αυξήθηκε, η εταιρεία βρίσκεται σε θέση άμυνας, σύμφωνα με τα μηνύματα που έλαβαν οι New York Times.

Το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζήτησαν μια επιστολή που κυκλοφόρησαν από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσαν την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei. Ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από μάνατζερ στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο Ελληνίδες ευρωβουλεύτριες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο μάνατζερ απάντησε, «νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και την περιέγραψε ως φίλη που γνώριζε χρόνια.

Δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς, κατηγορούμενη για δωροδοκία από το Κατάρ . Έχει αρνηθεί ότι έκανε αδίκημα.

Η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν επίσης να δεχτούν δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητές τους, δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μπορούν να δεχτούν ορισμένα τελετουργικά δώρα αξίας μικρότερης των 200 ευρώ, αλλά πιο ακριβά αντικείμενα πρέπει να παραδοθούν στην κυβέρνηση. Η δήλωση δώρων είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες υπουργούς βάσει νόμου του 2021, αλλά το μητρώο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, είπε ο κ. Λουκόπουλος.

«Η Ελλάδα έχει στα χαρτιά ένα πολύ σταθερό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας», είπε. Αλλά η διαφάνεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πρόσθεσε, και η επιβολή των νόμων είναι «πολύ προβληματική».

Περί Μάικ Πομπέο

Το 2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει μια συμφωνία τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να υπάρχει κάποιος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στην άρση των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.

Οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πώς ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός. Επίσης, δημοσίευσε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, η οποία στόχευε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες.

Ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι New York Times επισημαίνουν ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι πλέον υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε ξανά σε μηνύματα μεταξύ στελεχών της Huawei.

«Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα ρολόι Huawei.

Σε ανταλλαγή του 2021, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη.


σχετικα αρθρα