current views are: 25

24 Αυγούστου 2022
Δημοσίευση04:07

Αιγαίο: Δίχως τέλος η τουρκική προκλητικότητα – Οι αριθμοί «δείχνουν» τις προθέσεις της Άγκυρας – Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα

ΓΕΕΘΑ, πανεπιστήμια και φορείς στον τομέα της Αμυνας καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία και παραγωγή ελληνικών UAV’s.

Δημοσίευση 04:07’
70vfjp1656954324978

ΓΕΕΘΑ, πανεπιστήμια και φορείς στον τομέα της Αμυνας καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία και παραγωγή ελληνικών UAV’s.

Μπορεί αυτή η χρονιά να μη θυμίζει την ένταση του καλοκαιριού του 2020 στα Ελληνοτουρκικά, μπορεί η Αγκυρα να έχει επικεντρωθεί στις γεωτρήσεις του Abdulhamid Han ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο Αιγαίο ζούμε τις… ήσυχες μέρες του Αυγούστου. Κάθε άλλο. Η τουρκική αεροπορία συντηρεί την επιθετική συμπεριφορά με 647 παραβιάσεις τον Αύγουστο όταν τον περυσινό είχε προχωρήσει σε μόλις 184!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον φετινό Αύγουστο σε αρκετές περιπτώσεις οι Τούρκοι προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων. Τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ δείχνουν πως στις 11 Αυγούστου είχαμε 72 παραβιάσεις, στις 18 του μηνός 80, την περασμένη Κυριακή 52 και χθες 57.

Πλέον οι Τούρκοι με τα δεκάδες UAV’s που διαθέτουν «απασχολούν» χωρίς να σπαταλούν καύσιμα την Ελληνική Αεροπορία και ουσιαστικά προχωρούν σε ενός είδους ψυχολογικό «πόλεμο». Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον σχεδόν 7 στις 10 παραβιάσεις γίνονται από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τον περυσινό Αύγουστο στις παραβιάσεις είχαν συμμετάσχει 11 UAV’s και τον φετινό – έως χθες – 33. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως και οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά – ενέργεια που αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας – είναι αυξημένες το φετινό καλοκαίρι. Τουρκικά μαχητικά ή μη επανδρωμένα πέταξαν 11 φορές πάνω από ελληνικά νησιά. Αντίθετα, τον περυσινό Αύγουστο είχαν καταγραφεί μόλις δύο υπερπτήσεις.

Ταυτόχρονα, ΓΕΕΘΑ, πανεπιστήμια και φορείς στον τομέα της Αμυνας καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία και παραγωγή ελληνικών UAV’s. Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα «ΑΡΧΥΤΑΣ» που αφορά την κατασκευή ενός ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο μετά από 2 χρόνια θα μπει σε γραμμή παραγωγής από την ΕΑΒ στην Τανάγρα. Η πρώτη πτήση του υπερσύγχρονου VTOL UAV (θα έχει κάθετη απογείωση) αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια. Και τότε θα τεθεί σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής για να παραδίδονται τα πρώτα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πειραματικά από το Πολεμικό Ναυτικό με άριστες επιδόσεις και το UAV Aρχύτας που έχει κατασκευάσει η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.


σχετικα αρθρα