current views are: 19

15 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση07:56

Αιγαίο: Η τιτατονομαχία των αιθέρων – Στην «πολεμική ζυγαριά» του Newpost το οπλοστάσιο Αθήνας και Άγκυρας – Οι Οχιές, τα Rafale και τα F-35

Η Άγκυρα πλέον φαίνεται να έχει αρχίσει σοβαρά να εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης μη Αμερικανικών μαχητικών.

Δημοσίευση 07:56’

Η Άγκυρα πλέον φαίνεται να έχει αρχίσει σοβαρά να εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης μη Αμερικανικών μαχητικών.

Όταν δεν προκαλούν, οι Τούρκοι μετράν τους χρόνους σχετικά με τα F-16. Μάλιστα στο πλέον αισιόδοξο σενάριο, γίνεται ενδέχεται να ανάψει σύντομα το πράσινο φως της Ουάσιγκτον. Και φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν καταφέρουν να σπάσουν το «μπλόκο»-το βέτο Μενέντεζ μοιάζει ανυπέρβλητο- ετοιμοπόλεμα Viper, είτε αναβαθμισμένα είτε καινούργια πολύ δύσκολα θα διαθέτουν στη φαρέτρα τους πριν από το 2027. Τότε που ήδη η Πολεμική μας Αεροπορία θα έχει ήδη παραλάβει όλα τα Γαλλικά μαχητικά Rafale, θα ολοκληρώνει το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 Viper και θα βρίσκεται ήδη σε τροχιά απόκτησης της πρώτης Μοίρας των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Το ποιοτικό πλεονέκτημα της HAF θα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ενώ είναι πολύ πιθανό ήδη να έχει αναβαθμίσει και τα 38 μαχητικά F-16 block 50. 

Eιδικά η παρουσία στο Ελληνικό οπλοστάσιο των Γαλλικών «ριπών» αλλά και η έλευση των «αόρατων» μαχητικών F-35 δίνουν τη δυνατότητα στη HAF να διαθέτει αεροσκάφη ανώτερου επιπέδου 4,5 και 5ης γενιάς και μάλιστα τύπων τα οποία θα είναι άγνωστα στους γείτονες. Ενώ θα έχουν ήδη εκπαιδευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στα Viper όσο και στα Rafale με αποτέλεσμα να έχουν «ξεκλειδώσει» όλες τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Η Άγκυρα πλέον φαίνεται να έχει αρχίσει σοβαρά να εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης μη Αμερικανικών μαχητικών. Και όπως όλα δείχνουν φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος το οποίο μπορεί να βάλει στο οπλοστάσιο της είναι το Typhoon Eurofighter. Το ζήτημα συζητήθηκε σύμφωνα με Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κατα την πρόσφατη επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και πριν από λίγους μήνες όταν ο Αρχηγός της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας βρέθηκε επίσης στο ΗΒ, την κύρια παραγωγό χώρα στην κοινοπραξία Eurofighter μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Βρετανοί και Ιταλοί άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι προσπαθούν εδώ και χρόνια να «αναστήσουν» το Typhoon-οι πωλήσεις του οποίου είναι ελάχιστες- με μια συμφωνία με την Τουρκία. Και μάλιστα έπειτα από την απόκτηση από την Ελλάδα των Γαλλικών μαχητικών Rafale η κοινοπραξία προβάλλει ως ισχυρό «χαρτί» του Eurofighter τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους «φονικούς» Meteor όπως οι Γαλλικές «ριπές».


σχετικα αρθρα