current views are: 35

15 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση06:58

Αίγυπτος: Η χαριστική βολή στο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Αθήνα και Κάιρο χαράζουν νέους δρόμους, ακόμα και επί του πεδίου – «Κλαίνε» Άγκυρα και Τρίπολη

Αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση του Στρατηγού Σισί να οριοθετήσει μονομερώς τα δυτικά σύνορα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Δημοσίευση 06:58’

Αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση του Στρατηγού Σισί να οριοθετήσει μονομερώς τα δυτικά σύνορα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Ο ηγέτης της Αιγύπτου, Στρατηγός Σισί, αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγεια μετά την απόφαση του να χαράξει μονομερώς τα δυτικά σύνορα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Η αιφνιδιαστική -όχι για όλους- απόφαση του Στρατηγού Σίσι να οριοθετήσει μονομερώς τα Δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου χαράσσοντας κάθετα τον χάρτη φέρνει νέα δεδομένα στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί αφενός πιέζει αφόρητα τον «αδύναμο κρίκο» της συμμαχίας Άγκυρας-Τρίπολης ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και αφετέρου πετάει το «γάντι» στην Τουρκία και στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκολιβυκή… πραγματικότητα η διαστρέβλωση της αλήθειας

Υπενθυμίζεται ότι με μία προκλητική κίνηση που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη με επιστολή που έστειλαν την Τρίτη (13/12) στον ΟΗΕ με αφορμή την αντίδραση της Ελλάδας για την συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης τον περασμένο Οκτώβριο που αφορούσε έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, Τουρκία και Λιβύη στην επιστολή τους «κάλεσαν την Ελλάδα να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες της, την επιθετική ρητορική και τις προκλητικές πράξεις και αντίθετα να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο χωρών».

Το διάταγμα του στρατηγού Σισί

Στο τεύχος που εκδόθηκε χθες από την Αιγυπτιακή Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δημοσιεύθηκε το διάταγμα του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αριθ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης, στρατηγός Αλ Σισί, σε μια από τις ελάχιστες φορές που συλλαμβάνεται από τον φακό να χαμογελάει

Στην εκδοθείσα απόφαση αναφέρετε ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο. 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή του μεσημβρινού 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο. 9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

«Pressing» σε όλο το «γήπεδο» για την Άγκυρα

Αν και το γεγονός ότι η Αιγυπτιακή κίνηση αφορά μονομερή οριοθέτηση στη δεδομένη χρονική συγκυρία αυξάνει την πίεση στην Άγκυρα  αφού την πετά εκτός «παιχνιδιού» ακυρώνοντας στην πράξη το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Και αναγκάζει τη Λιβύη να αλλάξει γραμμή και να συνεργαστεί με Κάιρο και Αθήνα. Η άλλη επιλογή της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης θα είναι να ενεργοποιήσει τη συμφωνία της με την Άγκυρα και να ζητήσει από την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλία σε ρόλο «προστάτη» προχωρώντας σε ενέργειες επί του πεδίου.

Ελλάδα και Αίγυπτος ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους

Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν με σφοδρότητα συμφωνίες αερίου μεταξύ της Τουρκίας και της εδρεύουσας στην Τρίπολη λιβυκή κυβέρνησης, μίας εκ των δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων του έθνους της βόρειας Αφρικής, σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην αιγυπτιακή προεδρεία

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενδυνάμωσαν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενες στενά για να αναπτύξουν ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τρομοκρατία και διεξάγοντας συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι δύο χώρες μαζί με την Κύπρο έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με στόχο την διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πολεμική μηχανή της Αιγύπτου έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Η Αίγυπτος διαθέτει μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή η οποία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί επί του πεδίου τη μονομερή της απόφαση απέναντι στην «αναιμική» μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο, χωρίς πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία είναι αδύνατο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια του Στρατηγού Σίσι.

Και γνωρίζει ότι εάν απαιτηθεί τα πλοία του Αιγυπτιακού ναυτικού θα «σημαδέψουν» με την παρουσία τους την επίμαχη περιοχή 6850 km2 την οποία η Τρίπολη θεωρούσε έως τώρα δικών της Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Αίγυπτος

Η χάραξη Σίσι φτάνει βόρεια έως το «τριεθνές» και αφήνει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα και την Τρίπολη προκειμένου να καθοριστούν τα όρια δικαιοδοσίας κάθε κράτους αφήνοντας έξω από τη «μοιρασιά» την Άγκυρα.

Οι πιθανές επόμενες κινήσεις της Άγκυρας

Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να κάνει η Τουρκία όπως εκτιμά η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο είναι ναι μεν να αναλάβει το ρόλο του ‘’προστάτη’’ προς την κυβέρνηση της Τρίπολης χωρίς όμως να έρθει σε σύγκρουση με την Αίγυπτο και τον Στρατηγό Σίσι. Και να επιχειρήσει ‘’ρελάνς’’ με ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων Νότια της Κρήτης εντός του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου. Ώστε να κρατήσει «ζωντανή» τη συμμαχία με την Τρίπολη και ταυτόχρονα να πιέσει την Ελλάδα και να συνεχίσει τη διεκδίκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».


σχετικα αρθρα