current views are: 271

5 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση16:45

Air Defender 2023: Η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση – Ηχηρό «παρόν» από τα «γεράκια» της 347 Π.Μ. «ΠΕΡΣΕΑΣ»

Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις.

Δημοσίευση 16:45’
«Air Defender

Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις.

Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η «Air Defender 2023», θα πραγματοποιηθεί στον εναέριο χώρο της Γερμανίας από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 25 κρατών-μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης και κυρίως στην περίπτωση ενεργοποίησης του Άρθρου 5, για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον συμμαχικού εδάφους. Ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης αναμένονται σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές πτήσεις από και προς τα γερμανικά αεροδρόμια.

Η AD23 περιλαμβάνει 220 αεροσκάφη και 10.000 άτομα από 25 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ , υπό τη διοίκηση της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας και θα συνδυαστεί με την επίσης υπό γερμανική διοίκηση άσκηση MAGDAYS 23 και τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις RAMSTEIN DUST 23 και RAMSTEIN GUARD 23.

«Στόχος της μεγαλύτερης άσκησης από άποψη συμμετοχής από την ίδρυση του ΝΑΤΟ είναι να επιδείξουμε την ευελιξία και την ταχύτητα της αεροπορίας μας ως δύναμης άμεσης ανταπόκρισης. Επιπλέον, εμείς ως Luftwaffe δείχνουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να εκτελέσουμε μια τόσο μεγάλη άσκηση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Η συνεργασία 25 χωρών βελτιώνει τη διαλειτουργικότητά μας και επιτρέπει μια αξιόπιστη αποτροπή ενός πιθανού επιτιθέμενου. Η υπερατλαντική διάσταση – θα έχουμε περισσότερα από 100 αεροσκάφη της εθνοφρουράς των ΗΠΑ – αποτελεί σταθερή απόδειξη της συνοχής και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτς, αρχηγός της Luftwaffe, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Γερμανίας ως κόμβου για τις συμμαχικές αμυντικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Οι αεροπορικές δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία, θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Άρθρου 5, δηλαδή συλλογικής άμυνας συμμαχικού εδάφους.

Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία – Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back».

Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις. Ασκήσεις δεν θα πραγματοποιούνται τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη φθάσει στη Γερμανία ενόψει της άσκησης. Τα ελληνικά F-16 σταθμεύουν στο Λέχφελντ της Βαυαρίας, μαζί με τα αμερικανικά Α-10.

Ηχηρό «παρόν» από τα «γεράκια» της ΠΑ και στην «Air Defender 23»

Τα «γεράκια» της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο θα είναι οι αεροπόροι που θα δώσουν ηχηρό «παρόν» στη ΝΑΤΟικη «Air Defender 23». Και θα επιβεβαιώσουν ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει ανοίξει πλέον για τα καλά τα φτερά της και συμμετέχει σε κάθε σημαντικό αεροπορικό ραντεβού της Συμμαχίας και όχι μόνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν συνολικά 24 χώρες από την Ιαπωνία και όλη σχεδόν την Ευρώπη έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Χωρίς αμφιβολία η Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον μια από τις πλέον ισχυρές εντός του ΝΑΤΟ καθώς διαθέτει μεγάλο στόλο από σύγχρονα μαχητικά και ιπτάμενους που θεωρούνται κορυφαίοι όχι μόνο εντός της Συμμαχίας αλλά παγκοσμίως. Έτσι η HAF δεν θα μπορούσε να λείψει από το μεγαλύτερο αεροπορικό ραντεβού του ΝΑΤΟ αν και η συμμετοχή της αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Όχι φυσικά γιατί το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ είχαν αρνηθεί αλλά εξαιτίας ενός λάθους των διοργανωτών οι οποίοι παραδόξως και πέρα από κάθε λογική δεν φρόντισαν να απευθύνουν επίσημη πρόσκληση στα «μπλε» φτερά ως όφειλαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στις 20 Απριλίου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν εμφανιζόταν πουθενά ότι θα συμμετέχει στην άσκηση. Ενώ αντίθετα οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να προσκαλέσουν τόσο τα κράτη του ΝΑΤΟ όσο και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία ενώ πρόσκληση είχε λάβει και η Τουρκική αεροπορία.

Η διαφαινόμενη απουσία της Ελλάδας και της HAF από την άσκηση σήμανε συναγερμό τόσο στο ΓΕΕΘΑ όσο και στο ΓΕΑ καθώς διαπίστωσαν ότι για άγνωστη αιτία δεν είχε φτάσει ποτέ πρόσκληση στο Ελληνικό Επιτελείο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέλαβε δράση και επικοινώνησε άμεσα με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) General Christopher G. Cavoli με τον οποίο άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις. Το ζήτημα λύθηκε άμεσα και πλέον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει κανονικά στην άσκηση με τρία μαχητικά F-16 block 50,ιπτάμενους και τεχνικούς της 347 Πολεμικής Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Luftwaffe με τη βοήθεια των Αμερικανών οι οποίοι έχουν κάτι παραπάνω από έντονη παρουσία στη Γερμανία. Συμμετέχουν τουλάχιστον 220 μαχητικά μεταξύ των οποίων 100 της USAF και άλλα αεροσκάφη όπως ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ 23 διαφορετικών τύπων. Η «Air Defender 23» θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου και θα συνδυαστεί με ακόμη τρεις μεγάλες ασκήσεις. Την Γερμανική αεροπορική «ΜAGDAYS 23» και τις ΝΑΤΟικες «RAMSTEIN DUST 23» και «RAMSTEIN GUARD 23».

Το γενικό σενάριο της άσκησης αφορά συλλογική άμυνα του εδάφους της Συμμαχίας σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν έξι Αεροπορικές Βάσεις εντός Γερμανικού εδάφους-Lechfeld, Spangdahlem, Wunstorf, Laage, Hohn, Schleswig/Holstein-η Ολλανδική Volkel και η Τσέχικη Caslav Air Base. Tα επί μέρους σενάρια της «Air Defender 23» θα πραγματοποιηθούν πάνω από τα εδάφη της Γερμανίας αλλά και πάνω από θαλάσσιες περιοχές στη Βαλτική και στη Βόρεια θάλασσα.

 


σχετικα αρθρα