current views are: 27

19 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:24

AirBnB: Έρχονται πρόστιμα 5.000 ευρώ – «Πελώριο το κοινωνικό κόστος της βραχυχρόνιας μίσθωσης»

Από ελεγκτικό θα περάσουν φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO.

Δημοσίευση 11:24’
Airbnb

Από ελεγκτικό θα περάσουν φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO.

Έρχονται αυστηροί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ εν όψει των εορτών στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων (Airbnb). H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και ελέγχων σε χιλιάδες φορολογουμένους που λαμβάνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μετά την «έκρηξη» κρατήσεων και εισπράξεων που καταγράφεται φέτος στην «αγορά» των Αirbnb, η ΑΑΔΕ δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωση 130.000 ακινήτων.

Από ελεγκτικό θα περάσουν φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO αλλά και πιστωτικές κάρτες και τραπεζικοί λογαριασμοί με  στόχο την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων.

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν και όσοι νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook και Instagram. Για τις μισθώσεις αυτές, δεν απαιτείται η δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και να δηλώνονται τα μισθώματα που εισπράττονται στη φορολογική δήλωση.

Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα αλλά «κρύβουν» από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.

Στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ θα βρεθούν αρχικά οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν  έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Αμέσως μετά  θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος  στα εισοδήματα  που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης  με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ

 Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Για τους φορο-παραβάτες η Εφορία θα ράψει «κουστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

«Πελώριο» το κοινωνικό κόστος της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η αισιοδοξία για το 2023 ήταν μόνο το ένα κοινό στις τοποθετήσεις των φορέων του τουρισμού, αφού ένα άλλο στοιχείο, που κυριάρχησε σε σχεδόν όλες τις ομιλίες και δηλώσεις ήταν η ζημία, που όπως υποστήριξαν, προκαλεί η βραχυχρόνια μίσθωση και η ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα. «Ως χώρα έχουμε καθυστερήσει πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το φαινόμενο γιγαντώνεται με πολύ αρνητικές συνέπειες για την αγορά της φιλοξενίας και την ίδια την κοινωνία» είπε ο κ.Τάσιος και πρόσθεσε πως, βάσει μελέτης της «Grant Thornton», η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό, 15% ετησίως. Φέτος έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, «μέγεθος τέτοιο, που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο». Επιπλέον, η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πενταπλάσια από αυτή σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά. 

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν σημαντικές απώλειες σε επίπεδο δημοσίων εσόδων λόγω του τρόπου φορολόγησής τους. Το 2016 οι απώλειες των δημοσίων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατ. ευρώ. Το 2022 η εκτίμηση για τις απώλειες των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στα 316,7 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή διπλασιασμός, ενώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στερούν τη δημιουργία πρόσθετων 39.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση. Σε αυτά τα στοιχεία προσθέστε τις εικόνες της ντροπής να βλέπουμε γιατρούς και δασκάλους να κοιμούνται στα αυτοκίνητα, γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι στα νησιά. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί το κοινωνικό κόστος είναι πελώριο. Δε λέμε να εξαφανιστεί η δραστηριότητα, αλλά να μπουν όρια και να υπάρξει δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης» υπογράμμισε ο κ.Τάσιος.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής είπε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η πληροφορία που τις αφορά «αποτελούν γρίφο για όλη την Ευρώπη», καθώς είναι δύσκολη η εξασφάλιση στοιχείων για τις εταιρείες (σ.σ. όχι τα νοικοκυριά) που δραστηριοποιούνται στον χώρο, επισημαίνοντας πάντως πως η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με διάταξη που «πέρασε» το 2019, σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των σχετικών δεδομένων και τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να βρεθεί ορθολογική λύση που θα διασφαλίζει το δικαίωμα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά με διαφάνεια και οικονομική συνέπεια.


σχετικα αρθρα