current views are: 8

25 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:58

Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος στην Αθήνα, φθηνότερο στη Θεσσαλονίκη

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν φέτος οι Αθηναίοι σε σχέση με τους Θεσσαλονικείς για την αγορά των προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Δημοσίευση 09:58’

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν φέτος οι Αθηναίοι σε σχέση με τους Θεσσαλονικείς για την αγορά των προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν φέτος οι Αθηναίοι σε σχέση με τους Θεσσαλονικείς για την αγορά των προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
 
Σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ κατά την περίοδο 16 έως 21 Δεκεμβρίου 2015 το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι κόστισε 147,39 ευρώ έναντι 144,76 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,75 το 2013, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. 
 
Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2014, μικρή αύξηση των 2,63 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 1,82%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ των γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα) από το 13% στο 23%. 
 
Σε ό,τι αφορά στα κρέατα την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή παρουσιάζει η τιμή του αρνιού (-4,62%), η οποία κυμαίνεται στα 6,2 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τη μικρότερη μείωση της τιμής της γαλοπούλας (-3,03%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 2,70% εμφανίζει η τιμή του χοιρινού.
 
Αντίθετα, ανάμικτη είναι η τάση που παρατηρείται για τα προϊόντα σούπερ μάρκετ, καθώς ενώ για τα αναψυκτικά, τις μπύρες και τη φέτα σημειώνεται μία μείωση -3,03%, -6,56% και -2,07% αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζουν τα κρασιά (24,59% το λευκό και 4,62% το κόκκινο) και η τιμή του ελαιόλαδου (14,81%).
 
Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (-0,92%), με την τιμή της πατάτας να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (18,52%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του λάχανου (-16,28%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.
 
Πάντως αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η άνοδος των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων, καθώς η μεσοσταθμική άνοδος, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ από 13% στο 23% στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 
Η άνοδος αυτή έπαιξε και τον σημαντικότερο παράγοντα στην αύξηση του συνολικού κόστους του τραπεζιού. 

Χαμηλότερες οι τιμές στην Θεσσαλονίκη

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν εφέτος οι τιμές στην Θεσσαλονίκη.
 
Σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών το 2014, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 65,14 ευρώ έως 134,19 ευρώ ενώ το φετινό γιορτινό μας τραπέζι θα στοιχίσει από 57,91 ευρώ έως 130,87 ευρώ, δηλαδή θα κοστίσει, από -11,08% έως – 2,47% φθηνότερα από πέρυσι. 
 
Στην αγορά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό, τυρί φέτα 15,30 ευρώ το κιλό, κρασί κόκκινο 36,40 ευρώ το λίτρο). Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε το 2014 από 47,06 ευρώ έως 114,59 ευρώ, ενώ φέτος, θα στοιχίσει, από 45,59 ευρώ έως 116,07 ευρώ. 
 
screen shot 2015 12 24 at 3 02 00 pm

σχετικα αρθρα