current views are: 17

4 Φεβρουαρίου 2022
Δημοσίευση08:11

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά βάζουν «φωτιά» στα νοικοκυριά – Σε ρόλο «πυροσβέστη» η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε από τη Βουλή τη λήψη νέων μέτρων αν και όπως είπε χαρακτηριστικά  «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Δημοσίευση 08:11’

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε από τη Βουλή τη λήψη νέων μέτρων αν και όπως είπε χαρακτηριστικά  «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα βάζοντας φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών.
Ενδεικτικά τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό όπου ανήλθε σε 5,5% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο βάζοντας τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρωζώνης. Παράλληλα, στα ύψη παραμένουν οι τιμές σε μια σειρά βασικών προϊόντων, με τις ανατιμήσεις να «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών.

Ενδεικτικά:

+41% Πετρέλαιο Θέρμανσης

+30% Αμόλυβδη Βενζίνη

+35% Πετρέλαιο Κίνησης

+21,3% Αρνί – Κατσίκι

+18,5% Ελαιόλαδο

+135% Φυσικό Αέριο

+45% Ηλεκτρικό Ρεύμα

Οι ανατιμήσεις αυτές, έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση καθώς έχουν διαψευστεί οι αρχικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παροδικότατα του φαινομένου. Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με τη μείωση κατά 13%, σε μόνιμη βάση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα στήριξης δεν σταματούν εδώ.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε από τη Βουλή τη λήψη νέων μέτρων αν και όπως είπε χαρακτηριστικά  «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Πακέτο στηριξης των αγροτών

Επτά μέτρα στήριξης των αγροτών ύψους 170 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Συγκεκριμένα:

1) Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, δίνεται επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου  που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνεται μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή  κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Προς μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Την ίδια ώρα υπάρχουν σκέψεις για τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6% στα τρόφιμα. Αρχικά η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ είχε μετατεθεί για τον Μάρτιο και έπειτα, ωστόσο τα τελευταία δεδομένα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο η μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για τα τρόφιμα.

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος των επειχρήσεων

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75%, από 50% που ισχύει σήμερα. Ήδη έχει σταλεί από το αρμόδιο υπουργείο το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.
Πάντως προς το παρόν η επιδότηση για το Φεβρουάριο θα συνεχιστεί κανονικά. Η ηλεκτρική ενέργεια θα επιδοτείται με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο.

Στο βάθος πολιτική κόντρα

Και ενώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ενίσχυσης των νοικοκυριών, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, άναψε φωτιές. Ο κ. Σκυλακάκης προέβαλε ως επιχείρημα ότι μία τέτοια μείωση θα ευνοούσε τους «πιο πλούσιους», καθώς «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο».  Ακολούθησε ένα μπαράζ αντιδράσεων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή Ραντάρ στον 989Alpha radio άδειασε τον αναπληρωτή υπουργό του λέγοντας «είναι γεγονός ότι υπάρχει ακρίβεια. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είναι μεγάλο το κόστος, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν επιβαρύνονται τα νοικοκυριά. Προφανώς και λαϊκές οικογένειες έχουν αυτοκίνητα».

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης σήμερα έσπευσε να διευκρινίσει τι εννοούσε και μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε:

«Δεν είπα ότι τα υπόλοιπα 8,5 εκατομμύρια είναι πλούσιοι αλλά να μην έχουμε αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό και πολλά τρόφιμα, που έχουν κατανάλωση από όλους», εξήγησε και πρόσθεσε ότι αν λαμβάνονταν μέτρα για τα καύσιμα, αυτά τα 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού, δεν θα έπαιρναν τίποτα.

Στον αντίποδα, εξήγησε πως, «τα νοικοκυριά με τρία αυτοκίνητα και πάνω, είναι 500.000 αυτοκίνητα, αν μειώσουμε τα καύσιμα, θα δώσουμε 40-50 εκατομμύρια σε αυτούς και τίποτα στα 2 εκατομμύρια», για να διερωτηθεί «είναι αυτό κοινωνική πολιτική». «Σε μία στιγμή ανάγκης, όπως τώρα, μας έρχεται από το εξωτερικό μία τεράστια επιβάρυνση και πρέπει να ομαλοποιήσουμε», εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «αν έχουμε επιπλέον χρήματα, πρέπει να πάμε πρώτα στο ηλεκτρικό και τα τρόφιμα, αυτά καταναλώνει πρώτα ο φτωχότερος».


σχετικα αρθρα