current views are: 34

28 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση10:01

Alert στα κόμματα για εκλογές στις αρχές του 2023 – Τα μηνύματα και τα σενάρια – Οι αλλαγές στην προεκλογική εκστρατεία Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το χαρτί των υποκλοπών ελπίζοντας να πλήξει τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγορεί για συνταγματική εκτροπή και ζητάει την παραίτηση του.

Δημοσίευση 10:01’
Eκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το χαρτί των υποκλοπών ελπίζοντας να πλήξει τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγορεί για συνταγματική εκτροπή και ζητάει την παραίτηση του.

Το δεύτερο κύμα των υποκλοπών που κατέγραψε ελάχιστες απώλειες για το κυβερνητικό κόμμα αλλά και τα καλά νέα που αναμένονται για το
οικογενειακό εισόδημα στις αρχές του 2023, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Καλλιθέα αναζωπύρωσε τα σενάρια.
«Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές» δήλωσε. «Και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη» τόνισε.
Βέβαια και τον Ιούνιο επί ένα μήνα είχε κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο και μετά το έκλεισε δηλώνοντας ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο. Τώρα όμως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές όντως άρχισε και μπορεί ανά πάσα στιγμή από τον Ιανουάριο να προκηρύξει εκλογές χωρίς να θεωρούνται και τόσο πρόωρες.
Έχει σημάνει συναγερμός σε όλα τα κόμματα. Είναι σε εξέλιξη οι προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών αρχηγών, των υποψήφιων βουλευτών και των κομμάτων. 
εκλογές

Τα υπέρ 

Πέντε είναι οι λόγοι που ευνοούν οι πρόωρες εκλογές την κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο του 2023:
  1. Από την 1/1/2023 οι συνταξιούχοι που αποτελούν προνομιακό εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ, παίρνουν αυξήσεις μετά από 13 χρόνια, της τάξης του 7,75% που θα τις δουν στους λογαριασμούς τους με την σύνταξη του Φεβρουαρίου ενώ αυξήσεις αναμένονται και σε μισθούς. Καταργείται η μνημονιακή εισφορά αλληλεγγύης οριστικά για όλους. Πριν από τις γιορτές, πάνω από 1 εκατομμύριο ευάλωτοι συμπολίτες θα πάρουν έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ και θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης.
  2. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται εκταμίευση 3,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ζεστό χρήμα στην αγορά και προστιθέμενη αξία για τις κυβερνητικές επιδόσεις στο επίπεδο της οικονομίας. 
  3. Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει 8 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο αλλά και ένα έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες ανάγκες, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
  4. Οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν μικρό πολιτικό κόστος από την υπόθεση Πάτση και από το δεύτερο κύμα των υποκλοπών. Η ΝΔ παραμένει σε τροχιά αυτοδυναμίας. Γύρω στις δύο μονάδες την χωρίζουν από αυτήν, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται στην παρούσα φάση. Η δημοσκόπηση της Merton Analysis για το Mega, στην εκτίμηση ψήφου, ανεβάζει την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 10,2 μονάδες ενώ είναι κόλαφος για τον Αλέξη Τσίπρα όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 
  5. Εάν οι τουρκικές εκλογές γίνουν στις 14 Μαίου, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο προεκλογικός αγώνας του Ερντογάν αρχίζει οχτώ εβδομάδες πριν, μέσα Μαρτίου. Με αυξημένο τον κίνδυνο πολέμου για να ανεβάσει τα ποσοστά του, καλό θα ήταν να μην συμπέσουν οι τουρκικές εκλογές με την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Οπότε το πρώτο τρίμηνο – και για τις δύο κάλπες – θεωρείται πλέον πολύ πιθανό. 

Η εκστρατεία 

Η προκήρυξη των εκλογών αποτελεί  προνομιακό πεδίο του πρωθυπουργού. Του γίνονται εισηγήσεις για κάθε σενάριο που κυκλοφορεί στα ΜΜΕ και στα πολιτικά γραφεία και το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του. Εκείνος όμως θα αποφασίσει την ημερομηνία. Όλος ο μηχανισμός της ΝΔ δουλεύει για τις εκλογές. Όπως και των άλλων κομμάτων. 
Προεκλογικού χαρακτήρα είναι και η προσωπική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μοντέλο της διήμερης περιοδείας στην Αχαία θα είναι ο οδηγός όπως αναφέρουν κομματικές πηγές στο NEWPOST. Το πρόγραμμα είχε επαφή με τον κόσμο και τους τοπικούς επιχειρηματίες, τους αγρότες και τις αρχές, το μισό υπουργικό συμβούλιο συνόδευε τον πρωθυπουργό για την εξέταση των προβλημάτων  επί τόπου. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ – μια κίνηση που τονίζει τον εστιασμό στην συγκεκριμένη περιφέρεια.
Στο πρόγραμμα των συνεντεύξεων του άρχισαν να μπαίνουν και εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως της Ναταλίας Γερμανού όπου η συζήτηση ήταν πέρα από τα στενά όρια της πολιτικής και φώτισε πτυχές της καθημερινότητας του πρωθυπουργού. Αυτού του είδους οι συνεντεύξεις που απευθύνονται στα γυναικεία και νεανικά κοινά συνήθως μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών. 
Όντως υπάρχει άρωμα εκλογών και είναι πολύ δυνατό!
Μητσοτάκης -Τσίπρας

Εκτροπή!

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το χαρτί των υποκλοπών ελπίζοντας να πλήξει τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγορεί για συνταγματική εκτροπή και ζητάει την παραίτηση του. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατηγορείται πλέον για παρακολουθήσεις αντιπάλων και συνεργατών του αλλά για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής και Δημοκρατικής εκτροπής» τονίζει σε  ανακοίνωση του. «Είτε θα δώσει πειστικές απαντήσεις για την εκτροπή είτε θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί, γιατί όσα διέπραξε αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία».
«Συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή είναι το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας, υιοθετώντας πλήρως, αναπόδεικτους ισχυρισμούς επιλογή που συνιστά τον τραμπισμό αλά γκρέκα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Όσο για το κ. Βαξεβάνη φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του Αισώπου και συνεχίζει τη δημοσίευση, σε συνέχειες, των δικών του μύθων. Οι μύθοι του και οι κατασκοπικές νουβέλες του γράφονται για να στηθεί το αφήγημα δικαιολόγησης της διαφαινόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να διασωθεί πολιτικά ο κ. Τσίπρας την επόμενη ημέρα.»
Το τελευταίο δημοσίευμα του Documento μεταξύ άλλων αναφέρεται σε παρακολουθήσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελέως της ΕΥΠ, του οικονομικού Εισαγγελέα που χειρίστηκε τις υποθέσεις των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου και πολλών άλλων.

σχετικα αρθρα