current views are: 548

25 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση18:01

Αλέξης Τσίπρας: Η επόμενη ημέρα ενός «τέως»… 49 ετών – Τέλος εποχής

Η σημερινή συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την παράδοση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και τυπικά ότι μετά από 15 χρόνια μπροστά από το όνομα του 49χρονου πολιτικού θα μπαίνει πλέον η λέξη “τέως’

Δημοσίευση 18:01’
Πηγή: Eurokinisi

Η σημερινή συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την παράδοση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και τυπικά ότι μετά από 15 χρόνια μπροστά από το όνομα του 49χρονου πολιτικού θα μπαίνει πλέον η λέξη “τέως’

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και απέναντι στον εαυτό σου. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα. Το βράδυ των εκλογών είπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να ανοίξει έναν νέο”.

Η σημερινή συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την παράδοση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και τυπικά ότι μετά από 15 χρόνια μπροστά από το όνομα του 49χρονου πολιτικού θα μπαίνει πλέον η λέξη “τέως’. Η δήλωση στις 29 Ιουνίου μετά τη δεύτερη συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες και οι οποίες οδήγησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην αρχηγική καρέκλα της Κουμουνδούρου. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του τέως προέδρου είναι θέμα συζήτησης ανάμεσα στα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε μέρος της ελληνική κοινωνίας.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του έδειξε ότι θα προσπαθήσει να έχει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Είχε πει άλλωστε “Ήμουν ο πρώτος στην Ιστορία Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη.

Κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε μια εχθρική Ευρώπη και μια συμμαχία δανειστών που μας θεωρούσε άξιους τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε εκβιασμούς με συμπαραστάτες μέσα στη χώρα. Και σήμερα, που είναι σημαντική μέρα για μένα, δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα μνημόνια, τη διεθνή εικόνα που αποκαταστήσαμε, για την επούλωση της κοινωνίας, για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας”.

Ιστορικά ρεκόρ

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ εξέλεξε πρόεδρο τον Τσίπρα με 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,67%). Σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο Αλέκος Αλαβάνος, τον οποίο διαδέχθηκε, παρέμεινε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και τα φοιτητικά του χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της νεολαίας του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ). Ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, καταλαμβάνοντας την 3η θέση με ποσοστό 10,51%. Τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στην Α΄ Αθηνών και ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα και ο Τσίπρας κατέλαβε το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 2013, στο 1ο (ιδρυτικό) συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα, εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 74,08%.

Δείτε Βίντεο

 

Διάσπαση του Συνασπισμού

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009 θεωρήθηκαν μεγάλη αποτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις βουλευτές της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ να αποχωρήσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοστάτη τον Φώτη Κουβέλη. Οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτέλεσαν ιστορικό γεγονός για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέλη αυτά θεωρούνταν ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε τις αποχωρήσεις ως «παραδοξότητες».

Αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποκαλούμενες «πολιτικές του Μνημονίου», που από πολλούς θεωρούντο ως επιβλαβείς για την οικονομία της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012 έλαβε ποσοστό 16,79%, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτυχία αυτή ως μια «ειρηνική επανάσταση” και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Τις επόμενες ημέρες, τα διεθνή Μέσα έστρεψαν για πρώτη φορά τα φώτα τους στον Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας πορτραίτα του. Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν κι άλλο στις δημοσκοπήσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμφανιζόταν ως πρώτο κόμμα. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 17 Ιουνίου, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα εξελίσσονταν σε μονομαχία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η κεντροαριστερή βρετανική εφημερίδα Guardian εμφάνιζε τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα από τα φαβορί των εκλογών, χωρίς να παραλείπει όμως να αναφέρει ότι κατηγορείται για δημαγωγία και λαϊκισμό. Τελικά, στις επαναληπτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη δεύτερο κόμμα (26,89%) με διαφορά μικρότερη των 3 μονάδων από τη ΝΔ, η οποία σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Πρώτη φορά Πρωθυπουργός

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μετά από 5 μήνες διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της Ελλάδας, στις 27 Ιουνίου προκήρυξε δημοψήφισμα, για το εάν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που του πρότειναν, για ένα τρίτο μνημόνιο, υποστηρίζοντας το «ΟΧΙ». Ο ελληνικός λαός υπερψήφισε την πρότασή του με ποσοστό 61,31% υπέρ του «ΟΧΙ» και κατά ενός τρίτου μνημονίου. Στις 13 Ιουλίου, όμως, ο ίδιος υπέγραψε συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου και ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στις 26 Ιουνίου του 2015, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο ενέκριναν 178 βουλευτές και προκηρύχθηκε από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου 2015. Στις 29 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν κλειστές, ώστε να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων και η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων στην Ελλάδα σταμάτησε. Το δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 5 Ιουλίου 2015, είχε το ερώτημα εάν έπρεπε να εγκριθούν τα μέτρα λιτότητας που απέστειλαν με τη μορφή τελεσιγράφου οι δανειστές στην κυβέρνηση. Ο ίδιος, ο Τσίπρας, πήρε σαφή θέση υπέρ του “ΟΧΙ”. Στις 3 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στο κοινοβούλιο, απέρριψε τις προειδοποιήσεις ορισμένων ηγετών ότι ένα “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61,31% υπέρ του ”ΟΧΙ”. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κέρδισε ξανά την προεδρία της Κυβέρνησης μέχρι τον Ιούλιου του 2019. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα, ο Τσίπρας προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τον Ιούλιο του 2019,] στις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, οπότε ο ίδιος επέστρεψε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένοντας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 29 Ιουνίου του 2023, μετά την ευρεία ήττα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος και την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, στις οποίες δεν ήταν υποψήφιος.

Οι ατάκες Τσίπρα

Για τον ιδεολογικό και πολιτικό αναπροσανατολισμό της παράταξής του πριν από τις εκλογές του 2021: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσει στις εκλογές πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο, να στρίψει αριστερά για να κερδίσει το Κέντρο, με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα».

Θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα είναι μέρα μεσημέρι. Η διαφορά μας με το σύστημα που καταρρέει είναι ότι εμείς δεν λέμε και μετά ξεχνάμε. Το μνημόνιο τελειώνει την πρώτη μέρα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, φρόντισαν να δέσουν τη χώρα χειροπόδαρα, επειδή έκαναν καθεστώς το μνημόνιο, θα πιάσουμε μετά έναν-έναν από τους 400 εφαρμοστικούς νόμους που πέρασαν και μας γύρισαν στις αρχές του εικοστού αιώνα»

Για την αντίδραση των αγορών το 2015: «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουν – ή, μια και βρισκόμαστε στην Κρήτη, εμείς θα παίζουμε τη λύρα και αυτοί θα χορεύουν πεντοζάλη»


σχετικα αρθρα