current views are: 382

3 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση16:47

Ανοιχτή σε αλλαγές στη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη είναι η κυβέρνηση – Οι θέσεις των κομμάτων – Η συνάντηση του Βαρεμένου με το πεπρωμένο

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας της ρύθμισης  που βάζει μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη.

Δημοσίευση 16:47’
Κασιδιάρη

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας της ρύθμισης  που βάζει μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί κάποιες αλλαγές στο κείμενο της ρύθμισης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αφορά το απαγορευτικό σε κόμματα τύπου Κασιδιάρη, άφησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο στόχος είναι να την ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα ώστε και ο Άρειος Πάγος ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο καθώς δίνει ή όχι το πράσινο φως σε ένα κόμμα να κατεβεί στις εκλογές, θα γνωρίζει ότι η στήριξη είναι ευρύτερη των τειχών του κυβερνώντος κόμματος και τυγχάνει μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης.

«Από μακρού χρόνου, τα κόμματα γνωρίζουν ποια ήταν η δική μας διάθεση» δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Επικρατείας. «Η διαβουλευτικότητά μας είναι αποδεδειγμένη, ήδη έχουμε ενσωματώσει και κάποιες από τις παρατηρήσεις που μας ετέθησαν, έτσι ώστε να είναι πιο διαβουλευτικό το κείμενο». Στην ερώτηση εάν θα μπορούσαν να συζητηθούν κάποιες αλλαγές στο κείμενο και τώρα, πριν την ψήφιση της ρύθμισης, απάντησε θετικά. Είναι ανοιχτό να διαφοροποιηθεί το κείμενο που έχει κατατεθεί.

Εγκληματική οργάνωση

«Δεν μιλάμε για έναν βουλευτή εάν θα κατέβει ή όχι στις εκλογές, αλλά για πολιτικά κόμματα που δεν είναι τίποτe άλλο παρά εγκληματικές οργανώσεις», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. «Είναι ώρα ευθύνης για όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί συντεταγμένα σε αυτούς που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Θα ήθελα και προσωπικά και ως παράταξη, να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στο θέμα αυτό. Η αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήταν ευχής έργον να μπορέσει να συνταχθεί ή εν πάσει περιπτώσει να βρούμε μια κοινή γραμμή».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η ρύθμιση έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών. Από το 2013, μετά τις συλλήψεις των μελών της Χρυσής  Αυγής που κατηγορήθηκαν για εγκληματική συμμορία, ψηφίστηκαν διατάξεις οι οποίες αναστέλλουν τη χρηματοδότηση για κόμματα τα οποία έχουν στους κόλπους τους εγκληματική οργάνωση και κρίθηκαν συνταγματικές  από το ΣτΕ.

Οι αχυράνθρωποι

Στις εκλογές του 2019 ο λαός ήταν αυτός που άφησε έξω από τη Βουλή την Χρυσή Αυγή. Το 2021 ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η διάταξη Βορίδη, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί όποιος έχει καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτης σε πολιτικά κόμματα. Αυτή η  διάταξη υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Με τη νέα ρύθμιση κόβεται η φόρα και στους αχυρανθρώπους καθώς ο Κασιδιάρης από τη φυλακή έχρισε αρχηγό έναν συνονόματο ξάδερφό του!

Με το Σύνταγμα

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας της ρύθμισης  που βάζει μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη. «Τουλάχιστον, κατά το  μέρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να έρθει μια ρύθμιση, που δεν θα είναι συνταγματική» δήλωσε. «Θα μπορούσαμε να έρθουμε με μία πρόταση, λέγοντας ότι δεν μπορεί κανένα μέλος, κανένας υποψήφιος να έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της πολιτείας. Δεν το πράξαμε συνειδητά, διότι κάτι τέτοιο θα είχε πρόβλημα συνταγματικό.»

Ψηφοφορία

Σύμφωνα με πηγές από τα κόμματα με τα οποία συνομίλησε το NEWPOST μέχρι αυτή τη στιγμή, πιο πιθανό θεωρείται να στηρίξει την ρύθμιση το ΠΑΣΟΚ. Θετικό φαίνεται και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αν και τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει την Δευτέρα. Ο ίδιος έτσι κι αλλιώς τραβάει διαχωριστική γραμμή από τον ναζισμό και το φασισμό. Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 ξεκαθάρισαν ότι δεν θα την ψηφίσουν. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης αλλά θέτει ως όρο την περιγραφή και του ιδεολογικού πιστεύω του ακροδεξιού μορφώματος. Υπάρχουν φωνές ότι μια τέτοια ρύθμιση κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας διότι δεν μπορεί με βάση το «πιστεύω» του να απαγορεύεται σε ένα κόμμα να κατέβει στις εκλογές. Στην προκειμένη περίπτωση στο στόχαστρο βρίσκεται η εγκληματική του δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα φέρει δική του ρύθμιση. Οπότε μετά θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ψηφίσει την ρύθμιση μαζί με άλλα κόμματα ή εάν θα επιλέξει το «παρόν».

Το πεπρωμένο!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κίνηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου να αρπάξει από τα χέρια της βουλευτή της ΝΔ Άννας Καραμανλή την φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα και τις κυρίες Σβίγγου και Τσαπανίδου από την παράσταση της Τσανακλίδου την ημέρα της πτώσης του μοιραίου φάντομ.

Ο Γ.Βαρεμένος εμφανίζεται μετανιωμένος δίνοντας την δική του διάσταση στην ερμηνεία της ενέργειας του. «Ό,τι ήταν να γίνει έγινε στην εκπομπή» δήλωσε. «Η γνώμη μου ήταν ότι διευθετήθηκε, δέχθηκα ότι δεν υπήρχε προσωπική επίθεση στο πρόσωπό μου. Μετά από 3 ώρες εκδίδει ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία και λέει ότι εγώ έκανα σεξιστική επίθεση. Όποιος θέλει το πιστεύει αυτό και δεν ξέρω αν είναι κάποιος που το πιστεύει. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ο συναισθηματισμός έχει επηρεάσει την πολιτική μου συμπεριφορά όμως ο χαρακτήρας είναι το πεπρωμένο μας και το πεπρωμένο μου χτύπησε την πόρτα»

Η ακρίβεια

Τα δικά τους μηνύματα στέλνουν οι δημοσκοπήσεις ενώ κλιμακώνεται ο προεκλογικός αγώνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc για τον ΑΝΤ1 στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2%, το ΠΑΣΟΚ 9,8%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 3,9%, οι Έλληνες 3,4%, το ΜέΡΑ 25 2,8%, η Εθνική Δημιουργία 1%, άλλο κόμμα 3,2%, άκυρο – λευκό 1,5%, δεν θα ψηφίσω 1,4%, αναποφάσιστοι 9,8%.

Στο ερώτημα τι πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα, με δυνατότητα δύο επιλογών, η απάντηση «αντιμετώπιση ακρίβειας» αναδεικνύεται πρώτη με ποσοστό 47,1%. Ακολουθεί η υγεία με 46,6%, η οικονομία/ανάπτυξη με 42,1%, η παιδεία με 24%, η ασφάλεια των πολιτών με 13,5%, η εξωτερική πολιτική με 8,9% και η λειτουργία των θεσμών με 6,9%.

Αυτές που καίνε τους πολίτες είναι οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 54,7%, στην ηλεκτρική ενέργεια 22,4%, στη βενζίνη 10,1%, στο πετρέλαιο θέρμανσης/φυσικό αέριο με 8,3% κλπ.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης δεν δίνουν «σχεδόν καμία βοήθεια» κρίνει το 45,8%, το 34,8% αναφέρεται σε «μικρή, αλλά αναγκαία βοήθεια» και το 18,8% σε «σημαντική βοήθεια».

Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» και εάν αυτό συμβάλλει στην συγκράτηση των τιμών, το 70% εκτιμά πως «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 27,3% κρίνει πως «ναι» και «μάλλον ναι».


σχετικα αρθρα