current views are: 14

18 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση13:27

American bar, «προδότες» ολιγάρχες και κινεζικά παιχνίδια εκτοξεύουν τις τιμές στα ύψη – Νότιοι παίρνουν θέσεις μάχης κατά των τσιγκούνηδων του Βορρά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή προσβλήθηκε από κορωνοϊό συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Δημοσίευση 13:27’
gy0jvk1647610343613

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή προσβλήθηκε από κορωνοϊό συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Το ράλι της ακρίβειας που αναμένεται ακόμη πιο τρελό τον Απρίλιο, έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση όπως και όλες τις χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα του Νότου που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στο δημόσιο χρέος. Στη Ρώμη διεξήχθη η τετραμερής σύνοδος Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, σε αναζήτηση μιας κοινής πλεύσης στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24-25 Μαρτίου με επίκεντρο τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που εκτός από τα ανθρώπινα δράματα που οδήγησαν μέχρι τώρα στο δρόμο της προσφυγιάς περίπου τρία εκατομμύρια Ουκρανούς, εκτροχίασε και την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή προσβλήθηκε από κορωνοϊό συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.
Το μεγάλο ζητούμενο και για τους τέσσερις είναι μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια.

Το πλαφόν στα καύσιμα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσθετη δέσμη μέτρων – το 5ο πακέτο– που ανακοινώθηκε χθες φτάνοντας συνολικά τα 4 δισεκατομμύρια από τον Σεπτέμβριο. «Συμφωνήσανε ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν και για αυτό και προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού» δήλωσε. «Οι αγορές πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα μιας κεντρικής ρύθμισης και μιας κεντρικής παρέμβασης. Και αυτή είναι η ευθύνη των ηγεσιών.»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά να παρθούν άμεσα αποφάσεις.
Χτύπησε το καμπανάκι ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού. «Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να παρεμβαίνουμε δραστικά και άμεσα, όταν απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση» τόνισε.
Το πλαφόν στα καύσιμα εκτίμησαν οι τέσσερις ηγέτες θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Πολλά νεύρα

Ο Πούτιν έχει πολλά νεύρα. Χθες έβαλε στο στόχαστρο του και τους χρυσούς ολιγάρχες τους οποίους αποκάλεσε «προδότες». Εκείνος όμως είχε βάλει πλάτη για να ξεπουλήσουν τον ρωσικό εθνικό πλούτο. Τώρα οι περισσότεροι μετά τις κυρώσεις που τους επιβάλλονται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ με δέσμευση των τεράστιων περιουσιών τους τρέχουν να φυγαδεύσουν πανάκριβα γιοτ και κινητή περιουσία σε φορολογικούς παραδείσους.

Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πολεμικοί σχεδιασμοί του δεν του βγαίνουν. Οι Ουκρανοί αποδείχθηκαν ισχυροί αντίπαλοι. Ένας νευριασμένος δικτάτορας είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος.

Νεύρα πολλά και στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «δολοφονικό δικτάτορα». Για «προσωπικές προσβολές εναντίον του προέδρου Πούτιν», έκανε λόγο ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούρασή του και το γεγονός ότι μερικές φορές ξεχνά, γεγονός που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα», τόνισε με ειρωνική διάθεση.

Θείος Σαμ

«Οι κυρώσεις μας κάνουν δυνατότερους» σχολίασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, το πρωί της Παρασκευής. «Απωλέσαμε κάθε αυταπάτη ότι μπορούμε να βασιστούμε στη Δύση» δήλωσε. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «θέλουν έναν μονοπολικό κόσμο, ή ακόμα καλύτερα ένα σαλούν που θα δίνουν εκείνοι τις εντολές». Όμως «υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από ..τον θείο Σαμ», τόνισε.

Ο… δράκος!

Στην αμερικανο – ρωσική διένεξη μπήκε και η Κίνα. Την έβαλαν στο στόχαστρο τους οι ΗΠΑ. «Ανησυχούμε πως σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο Σι και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση — και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη. Βλέπουμε με ανησυχία ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια» τόνισε. Το Πεκίνο αρνείται την οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη.

Σήμερα, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν -Σι Τζινπίνγκ, που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις.

Από Μάιο!

Όλες αυτές οι δηλώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο πρέσβης επί τιμή κ.Καραϊτίδης, στην κλίμακα αισιοδοξίας από το ένα έως το 10 έβαλε τον πήχη στο ενάμισι (!), στην προοπτική αναζήτησης μιας λύσης μεταξύ των εμπόλεμων, όπως τόνισε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1». «Ο δρόμος είναι μακρύς» εκτίμησε.

Αλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που τυχόν θα χρειαστούν. Με την βελτίωση του καιρού από τον Απρίλιο οι ανάγκες για φυσικό αέριο θα πέσουν κατακόρυφα, όπως εξηγούσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. Αλλά θα αυξηθεί κατακόρυφα το ρεύμα, με την χρήση των κλιματιστικών και λόγω του τουρισμού. Το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης εκεί όπως φαίνεται θα εστιαστεί.

«Χρειάζεται αντοχή και υπομονή από όλες τις πλευρές» τόνισε η κυβερνητική πηγή. Απλώς στερεύουν σε ότι αφορά στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης, το οποίο βομβαρδίστηκε ως «μία μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία».


σχετικα αρθρα